Реклама

https://www.gerb.bg/bg

НС прие вдигане на пенсиите на два етапа – от юли и октомври

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. с вносител Министерски съвет.

Гласуването показа: 141 гласа „за“, 1 „против“, „въздържали се“ – 83.

Дебатът продължи над три часа. Откри го председателят на Комисията по социална политика Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“, който изтъкна внесения от ГЕРБ вот на недоверие и обвиненията им, че се увеличава дефицитът на фонд „Пенсии“. По думите му това противоречи на завареното от партията на Бойко Борисов и изтъкна „греховете на предшествениците им“.

Депутатът изброи промените и бе категоричен, че „парите вече няма да са в сакове и луксозни имоти, а се връщат на хората„. Приходите в държавния бюджет се вдигнали с 34%, посочи Арабаджиев и обяви, че ПП ще го подкрепи.

ГЕРБ критикува – Илиана Жекова изтъкна несправедлива промяна, която засяга работилите цял живот, чиято пенсия се изравнява с минималната пенсия на хората, които са се осигурявали на минимален доход.

Те са против и да се поставят под риск публичните финанси за пенсионни плащания и финансовата устойчивост на промяната в пенсионния осигурителния модел. Жекова поиска да се „докажат кражбите на ГЕРБ„. ПГ ще предложи увеличаване на пенсиите и добавката от 60 лв. за осигуряване на пенсии във време на криза, без да е за сметка на финансовата стабилност. Деница Сачева уточни, че ГЕРБ ще гласуват „въздържали се“ и между първо и второ четене ще предложат „по-справедливи предложения“.

На критиките отговори вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който даде за пример, че у нас пенсиите са 10,4% от БВП, а в Европа – 12.7%.

Елисавета Белобрадова от ДБ каза, че подкрепата е нужна заради инфлацията, тя смята, че ковид добавката към пенсията изкривява пенсионния модел.

Хасан Адемов от ДПС обясни, че се подкрепя увеличение на пенсиите, но искали друга методология и управляващите да изпълнят коалиционното споразумение , както и анализ на пенсионната система и план за реформа, а в това, което се предлага – ги няма. ДПС не пропусна да иска да се вдигне минималният осигурителен доход на земеделските стопани. „Вместо цялостна реформа се предлагат промени – разход за 1.4 млрд.лв.„, каза Адемов. ДПС ще подкрепи промените, но ще предложи промени между първо и второ четене, каза той.

Любомир Каримански посочи, че динамиката за разходи за пенсии през 2022 г. показва, че трябва да се разгледат пенсионните планове, поиска да не се забравя и сериозната демографска причина. ИТН ще подкрепи въпреки критиките, каза той.

Вяра Емилова от БСП похвали, че ПГ била за повече социална политика, ясни социални цели. „Подкрепяме, защото е смислена и целенасочена лява политика, смекчаваща удара от световната политика, този бюджет е сигурна крачка за връщане на нормалността на държавата„, каза тя.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков коментира упреците на ГЕРБ за „справедливостта в пенсионната система„. За 250 000 пенсионери ще е по-справедлива системата, а увеличаването на дефицитът не е нещо трагично, твърди той. Средната пенсия се увеличава с 33%, а от 1 юли с 6.1% – всичко друго е популизъм, категоричен е министърът.

В актуализираната сметка се залага увеличение на пенсиите в две стъпки – от 1 юли и от 1 октомври.

Приетите промени в бюджета на ДОО предвиждат актуализация на пенсиите с 10% от 1 юли и вкарването в размера на пенсията на Covid-добавката от 60 лева, както и индивидуалните компенсаторни суми за лицата, които ги получават според изчисленията средната пенсия през юли ще достигне 666 лв., което е ръст от 23,2% спрямо юни.

С проекта се предлагат промени в пенсионната политика, които се планира да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% – от 2000 лв. на 3400 лв. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят от 1 октомври. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече.

Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер (ДОКУМЕНТ)

Документът е внесен в деловодството на парламента тази сутрин в 9:09 часа

САЩ прави опит за подновяване на мирните преговори в Судан

Съединените щати се надяват на подновяване на преговорите, насочени...

Молдовският парламент прие декларация за члeнство в ЕС

Парламентът на Молдова одобри в четвъртък призив за присъединяване...

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в концертна зала в Подмосковието (ВИДЕО)

Действащата в Близкия изток джихадистка групировка "Ислямска държава" пое...

Майката на Навални не успя да заведе дело за лоши медицински грижи за сина си

Майката на починалия руски опозиционен лидер Алексей Навални -...

САЩ унищожили ракети и кораб на хусите в Йемен

Американската армия съобщи в четвъртък, че е унищожила две...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img