Реклама

https://www.gerb.bg/bg

НС прие правилата за избор на КЕВР

Със 125 гласа „за“, 11 гласа „против“ и един „въздържал се“, депутатите  приеха тази вечер правилата за избор на председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Не бе прието предложението на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС да се върне първоначално заложения срок от 14 дни за номинации от страна на парламентарните групи.

Председателстващият заседанието Мирослав Иванов определи като недопустимо и не подложи на гласуване предложението на Любен Дилов навсякъде в Закона за енергетиката и в проекта на решение да се замени КЕВР с просто „Комисията за извънредно регулиране на енергетиката“ /КИРЕ/.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че се допуска грешка по отношение на тези правила, тъй като не било ясно те по стария или новия закон ще действат те.

Десислава Атанасова, председател ПГ ГЕРБ-СДС, представи от трибуната класьор с копия от фактури на засегнати от цените на електроенергията.

Как ще отговорите на всички тези хора, които продължават да получават сметки с двойно, тройно увеличение. Има ли значение, какъв ще съставът на КЕВР или КИРЕ, както имаше предложение, дали по някакъв начин ще влияе на цените на електроенергията, тъй като по закон КЕВР ще вземе решение през юли, посочи Атанасова.

Искрен Арабаджиев /ПП/ коментира, че българското общество за тези години достатъчно е видяло независимите регулатори да се използват като бухалки. Ние не заменяме един човек с друг, искаме да направим такива регулатори – независими, които да работят в полза на обществото, каза депутатът.

Припомняме, че броят на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се намалява от 9 на 5 души.

Предвижда се съкращаване на броя им в състав „Енергетика“ от четирима на двама, както и премахването на изискването за един член на комисията с юридически стаж и един член с опит в сферата на икономиката. проектанти

Чрез предложената промяна се оптимизира числения състав на комисията като независим колегиален орган, както и да бъдат реализирани значителни финансови икономии.

Проектът предвижда по-широки дефиниции на легалните термини „стаж в областта на енергетиката“ и „стаж в областта на водоснабдяването и канализацията“.

За такъв се признава стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци, с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на територията на друга държава членка, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Азербайджан арестуваха мъж, планирал терористичен акт

Властите в Азербайджан задържаха мъж, подготвял няколко терористични атаки...

Слави Трифонов към българите: Вие сте на ход!

Лидерът на ИТН с коментар, след като Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за министър-председател

Израел е близо до сделка с Хамас

Предстои размяна на затворници срещу заложници

Част от Одеса е без ток след руските удари с дронове

Властите работят по отстраняването на проблема

Балотаж се очертава на изборите в Словакия за президент

Петер Пелегрини и Иван Корчок са двамата кандидати

Русия удължи ареста на американския репортер Гершкович до 30 юни

Предварителният арест на репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович, обвинен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img