Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ново поскъпване на газа ще доведе до спиране на работата на предприятията, алармира БСК

Индустрията вече изчерпа възможностите за поемане на допълнително повишаване на ценовите нива на природния газ. Следващо повишение ще доведе до естествено намаляване на потреблението на природен газ по икономически причини, поради преустановяване на дейността на предприятията.

Това се казва в писмо на Българската стопанска камара (БСК) относно приложението на плана за намаляване на потреблението на природен газ в съответствие с Регламента на Съвета на ЕС 361 от 20 юли 2022 относно координирани мерки за намалението на потребление на газ от страните членки на Европейския съюз и осигуряване на необходимите количества природен газ за българската икономика. То е изпратено до служебния премиер Гълъб Донев, с копие до вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и до енергийния министър Росен Христов

От БСК посочват, че са получили редица запитвания от членове на организацията с непрекъсваеми производствени процеси относно належащата необходимост от предоставяне на информация и прозрачност на планираните действия на национално ниво по прилагане на мерките от плана.

Периодът на действие на горецитирания регламент е от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. В него е заложено доброволното намаляване на потреблението на природен газ с 15%. Имайки предвид развитието на събитията на пазарите на природен газ и геополитическата ситуация е вероятно тази цел да стане задължителна, което би означавало намаляване на потреблението на природен газ в страната с около 475 млрд. куб. м„, се подчертава в писмото.

От Българската стопанска камара допълват, че за редица индустриални производства подобно намаление е невъзможно, тъй като използват природния газ като суровина за производството, или в случаите, когато се използва като енергиен източник, преминаването към друга горивна база отнема много време и финансови средства, като е трудно процесът да се осъществи в рамките на няколко месеца. От БСК са категорични, че непредвиденото и непланирано намаляване на потреблението на природен газ ще се отрази негативно върху изпълнението на вече сключени договори или в нарушаване на изпълнение на поръчки и свиване на производството на индустриалните предприятия.

Едновременно с това ЕК издаде съобщение 360 от 2022 г. „Save gas for safe winter“, в чийто анекс са представени насоките за съставяне на план за намаляване на потреблението на природен газ чрез следните подходи: превантивни мерки и добри практики; критерии за приоритизиране на критично важни незащитени потребители; управление и етапи на реакция при криза“, се отбелязва в писмото.

В тази връзка от БСК отправят конкретни въпроси, касаещи оперативната работа на предприятията:

  • Какви механизми за намаляване на потреблението са предвидени, и по-специално дали се планира намаляване на потреблението и от промишлените потребители (индустрията)?
  • Формирани ли са критерии за определяне на критично важни незащитени потребители, включително обявяването на потребители или икономически сектори за „съществени за икономиката или веригата на доставките“?
  • Дали се предвиждат форми за превантивно уведомяване на индустриалните потребители в случай на намаляване или преустановяване на подаването на природен газ? Тази информация е необходима за предотвратяване на технологични аварии при пълно преустановяване на природния газ, както и за безаварийната работа, поддържане на производствените съоръжения в работоспособно състояние с необходимата степен на безопасност.
  • Предвиждат ли се форми на компенсиране на предприятията, засегнати от преустановяването или намаляването на подаването на количества природен газ, за принудителното време на престой?
  • В плановете за осигуряване на необходимите за икономическата дейност количества природен газ, предвижда ли се при достигане на ценови нива над определен праг, да се предоставят компенсации на незащитените потребители?
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай възразява срещу европейския протекционизъм в зелените технологии

Висш търговски служител на Китай предупреди Брюксел срещу протекционизма,...

На шабат „Хизбула“ атакува с „Катюши“ Северен Израел

Ливанското шиитско движение "Хизбула" нанесе удар по Северен Израел,...

Адв. Людмил Рангелов: Няма доказателства за линия Банкова – Димитров

Не вярвам, че Живко Коцев е бил обект на заплахи, заяви Рангелов

С 47% скача броят на възрастните самотно живеещи японци до 2050 г.

Броят на възрастните самотно живеещи граждани в Япония, вероятно...

Руснаците превзели Богдановка и настъпват към Часов яр

Руската армия в Донецка област е окупирала село Богдановка...

Изтребители на САЩ и Обединеното кралство прехващат иранските дронове над Сирия и Йордания (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Изтребители на САЩ и Обединеното кралство в момента прехващат...

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img