Новият шеф на ЦИК призова машинното гласуване да не се обрича на провал

Прочитания 11966
0 0
Снимка: БГНЕС

Машинното гласуване е добро решение, то крие своите рискове, но има организационни и технически проблеми, които трябва да намерят своето решение. Ако има проблем с машинното гласуване, то вотът продължава с хартиени бюлетини.

Това заяви председателят на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в сутрешния блок на БНТ.

Камелия Нейкова призова да не се обрича на провал машинното гласуване преди да е започнала работа ЦИК.

Няма да се преписват данните от машинния протокол върху хартията. Предвидени са и облекчения за избирателите, решили да гласуват по настоящ адрес, както и за карантинираните хора. Карантинираните могат да подадат заявление за гласуване и в самия изборен ден. Сънародниците ни зад граница могат да гласуват във всяко едно място, в което се намират, включително и в България, ако се върнат. Към този момент все още не е ясна сметката за предсрочните парламентарни избори. Състоянието на машините за гласуване тепърва ще се установи, тъй като договорът, сключен между ЦИК и доставчикът за машините има някакви проблеми – цената все още не е платена, посочи Нейкова.

Договорът е с предмет за закупване на 9 600 устройства за гласуване, но колко още машини ще бъдат необходими, е въпрос на анализ. Между 300 и 500 машини ще са необходими още, за да се осигурят всички избирателни секции. Една обществена поръчка, свързана с изборния процес може да се реализира в много по-кратки срокове, изтъкна Нейкова.

Тя прочела доста нещата за себе си, като дори някои залагали 5 лева, че именно Нейкова щяла да бъде председател на ЦИК. Нейкова се чувства спокойна дотолкова, доколкото е била част от предишните състави на ЦИК.

Съставът на комисията е от хора, които се занимават с избори, и имат необходимата експертиза, увери тя. Нейкова се надява да не се упражняват всички върху ЦИК, да не прехвърлят разногласията си върху Комисията и ЦИК да не бъде заложник между битките в парламента. „ЦИК няма как да бъде с лоша оценка независимо кой каква оценка й поставя. Оценката я поставя обществото. Неприятно ми е начинът, по който всички се оправдават с ЦИК за постигнатите резултати„, категорична бе Нейкова.

Всяка една секция ще има и отпечатани хартиени бюлетини. В случай, че има технически проблем или друго обстоятелство с машините за гласуване, правото на глас на хората ще бъде гарантирано с хартиена бюлетина. Членовете на ЦИК все още не са провели разговор със старата ЦИК. В следващите няколко дни въпросите ще намерят своето решение как ще се случат нещата.

Основната отговорност за провеждане на изборите е на ЦИК, машинното гласуване също. Машинното гласуване или въобще изборният процес не може да бъде ангажимент само на един орган, а на държавата, подчерта Нейкова, която се надява да работи в синхрон и диалог.

„Гласуване с машина е около 30 секунди и изискванията, които не са променени и по закон са предвидени в ИК – системата така трябва да бъде направена, че да бъде твърде лесна за избирателя. Самата система води избирателя и аз не предполагам, че избирател ще се затрудни и много време ще се чуди преди машината какво да направи„, категорична бе Нейкова.

Изборният ден може да се удължи не повече от час.

Според нея проблемът с машините във Велико Търново не е в софтуера.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нови тежки сблъсъци между палестинци и израелски полицаи в Йерусалим (ВИДЕО)

Тази сутрин избухнаха нови сблъсъци между палестински вярващи и израелски полицаи на Храмовия хълм в Източен Йерусалим, съобщават „Франс прес“ и израелски медии. Стотици палестинци замерят с различни предмети израелските полицаи, които отвръщат със зашеметяващи гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ в опит да разпръснат тълпата. По последни данни при

Read More »