Новите парламентарни партии остават без свои хора в ЦИК

Views 73152
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще остане в настоящия си състав. Това решиха депутатите, гласувайки на второ четене текстове от изборните правила. В момента комисията се състои от 15 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Не мина предложението съставът да се увеличи на 25 души, като да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в НС след последните парламентарни избори и да може да бъде съответно променян по време на мандата на комисията. Припомняме, че съставът на ЦИК не беше променян в последното Народно събрание и реално отразява разпределението на политическите формации от 46-тото такова.

Според Петър Петров от „Възраждане“ промените в кодекса обслужват партийни интереси и нямало да гарантират справедлив изборен процес. Настимир Ананиев от ПП каза, че в момента парламентарно представени партии нямат свои представители. Статуквото запазва мнозинството си, според Ананиев, а партиите показали истинското си лице.

Милен Матеев, член на правната комисия в НС, недоумява защо ГЕРБ не искат да се смени съставът на ЦИК, след като формацията непрекъснато критикувала работата на настоящата изборна администрация. Абсурдите продължават, отсече народният представител.

Прието бе да има видеозаснемане и видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

Преди това депутатите решиха да се гласува зад параван вместо в тъмна стаичка. Така отпада възможността избирателят да заснема своя вот. Вотът с машина също ще е зад параван, за да се гарантира тайната на вота.

Увеличава се прагът за образуване на секция зад граница. Досега секция в чужбина се разкриваше при подадени заявления на не по-малко от 40 избиратели. На второ четене мнозинството прие това да става при подадени не по-малко от 100 заявления.

След това депутатите преминаха на т.16 – въвеждането на преброителните центрове, по предложение на бившия правосъден министър и настоящ депутат на „Демократична България“ Надежда Йорданова. В законопроекта предложението на Йорданова не е подкрепено от парламентарна комисия.

Според Милен Матеев преброителните центрове са прекрасна идея и нещо, което води до професионална изборна администрация в страната. Тази идея обаче не е приета от хартиената коалиция, защото тя не иска да има точни и честни резултати от изборите, според него.

ПП подкрепят всички текстове за преброителните центрове и призоваха за подкрепа на идеята.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че е спекулация всичко казано от „Продължаваме промяната“. Никой не връща хартията, защото тя никога не си е тръгвала, уточни Атанасова и добави, че се отпечатват толкова брой хартиени бюлетини, колкото е броят на гласуващите в избирателните списъци, за да гарантират, че ако машината спре, ще се премине към хартиено гласуване.

Надежда Йорданова защити предложението си, като добави, че ДБ са най-големият защитник на видеонаблюдението и видеозаснемането на резултатите от изборния ден.

Текстовете в Изборния кодекс, които предстоят да бъдат гласувани, предвиждат разписките от машинния вот да имат QR код и да са от защитена хартия. Идеята е да не може да се манипулира или разпечатва от някъде. Планира се разписките от машинния вот и хартиените бюлетини да се броят заедно. Очаква се да мине предложението на ДБ в ЦИК да има специално звено, което да е ангажирано с машинното гласуване.

Изборният кодекс трябва да бъде приет днес. Без повече отлагане. Това решиха депутатите, след като си удължиха работното време до окончателното приемане на изборните правила. Асен Василев от ПП поиска 30 минути почивка.

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова,

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Още писма-бомби в Испания

Засилват охраната на премиера и обществените сгради