Новите надзорници в ББР намалили заплатите на директорите

Прочитания 10758
0 0

Заплатите на оперативното ръководство на Българската банка за развитие ще бъдат намалени. Това е едно от първите неща, които е поискал новият надзорен съвет, съобщи пред Би Ти Ви председателят на надзора Стамен Янев.

Неотдавна министърът на икономиката Кирил Петков съобщи, че предишното ръководство си е определило нереално високи заплати, достигащи до 60 хил. лв. в отделни месеци.

Част от заплатите и компенсациите в ББР са с размери, които дори и мен ме накараха да ахна. 60 хил. лв. на месец за една банка, финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно. Който иска да работи за тези пари, да ходи в частния сектор, не с нашите данъци„, заяви Петков по-рано тази седмица след като след обжалвания и съдебни дела назначеното от него ръководство на банката все пак беше вписано в Търговския регистър и можа да заработи.

Янев, който е единственият в надзорния съвет от времето преди служебния кабинет, уточни днес, че самият той никога не е получавал заплата в банката, защото като държавен служител на ръководен пост няма право на втора заплата за участието си в борда. Сега той е председател на Агенцията за инвестициите, а преди това беше зам.-министър на икономиката.

Янев поясни, че членовете на управителния съвет, които ръководят оперативно банката, получават заплати, обвързани с размера на активите, които управляват и средните за сектора без да посочва конкретни суми. Преди две години тогавашният изпълнителен директор Стоян Мавродиев получаваше по 36 хил. лв. месечно, което тогава медиите изчислиха, че е около пет пъти повече от заплатата на министър-председателя Тогава той се оказа най-високо платеният служител в държавна институция. Сега от съобщеното от министър Петков излиза, че и след напускането на Мавродиев тази практика е продължила.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ден за размисъл преди вота

Ден за размисъл преди вота утре, съобщи БНТ. Забранена е предизборната агитация, както и оповестяване на социологически проучвания преди 20 часа в деня на вота. Машините и изборните книжа трябва днес да бъдат окончателно доставени до всички 13 012 секции в страната. За първи път на тези избори ще се гласува […]