Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Новите депутати не се съгласиха да работят до 18 ч., за закони ще трябват 121 представители

Снимка: БГНЕС

Заседанията на парламента ще се излъчват в социалната мрежа, гражданите ще влизат без ЕГН, но според капацитета на парламента, главният прокурор ще идва, когато бъде официално извикан, а депутатите не се съгласиха да работят до 18 ч., вместо до 14 ч. Тези и други промени в правилника прие Временна комисия за изработване на нов правилник на НС и за промени в настоящия на комисия днес.

Бяха оттеглени няколко предложения по време на дебата – това на Николай Хаджигенов депутати, които са били членове на ДС, да не заемат постове в парламента. Депутатите от ресорната комисия ги определиха като „противоконситутиционни и срам„.

Отпадна и предложението да има Консултативен съвет по законодателство по предложение на „Демократична България“, то бе обсъдено, но на този етап решено и предложено от Ива Митева да се търси концепция.

Отхвърлени бяха и предложенията за промени при напускане на депутат от ПГ.

Тома Биков от ГЕРБ коментира, че за авторитета на НС няма плюс за едни депутати, които са решили да минат от една група в друга.

По отношение на предложението най-малко на два месеца да се изслушва главният прокурор, Хамид Хамид от ДПС коментира, че той винаги се е отзовавал и спорът не е реален. В крайна сметка предложението отхвърлено.

Бе прието обаче всяко заседание да се излъчва в реално време, както и на страниците на НС в социалните мрежи, макар депутатът от ГЕРБ Анна Александрова да обясни, че невинаги може да се отговаря на техническите възможности на парламента.

Относно достъпа на гражданите до НС бе решено да се влиза без изискване на ЕГН и според капацитета на парламента, както и според епидемиологичните мерки и според реда, определен в НС.

Бе отхвърлено и предложението гласуването на законопроектите на комисии да става присъствено от депутат – нещо, което всеки път се наблюдава по време на заседанията, че народните представили си прехвърлят гласа и решенията върху други представители от тяхна парламентарна група.

И този път в дебата стана ясно, че няма как да се осъществи, тъй като „депутатите имат работа и в комисии, които текат едновременно„.

Депутатите от временната комисия приеха да може законопроект да може да се вкарва в комисии спешно и да се разглежда 24 часа преди гласуването му в зала, условието е обаче това да е прието с мнозинство от съответната комисия.

Прието бе също да се приема, обсъжда и гласува доклад на всеки 6 месеца на Комисията по жалбите, която разглежда сигнали от граждани.

Времето на работа на депутатите да се увеличи до 18 ч. по предложение Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, вместо до 14 ч., а комисиите да заседават в останалото време на седмицата – понеделник и вторник. Хасан Адемов от ДПС изтъкна, че предложението противоречи на определението в Кодекса на труда за работно време и попита как си представят да работят депутатите по региони.

Тома Биков даде доводи, че може да се решава да се заседава дори и в събота и неделя и няма нужда да се превръща увеличението на работното време в правило. Предложението бе отхвърлено.

121 депутати трябва да присъстват в пленарна зала при гласуването на закони, беше предложено и прието, като промяна в правилника от депутати от „Демократична България“. Ако депутатите са по-малко, ще се иска проверка на кворума.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Орбан отчете провал на лидерите на ЕС и ги прати да си ходят

Високопоставените служители на Европейския съюз трябва да бъдат сменени,...

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

За 40 лева: Заплашиха с оръжие непълнолетни момчета в Борисовата градина

Нападнаха непълнолетни момчета в Борисовата градина за 40 лева,...

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img