Нова следа: За тротоара, където загина 16-г момче, отговаряла община с кмет от ДБ (ВИДЕО)

Към момента тече разследване кой носи отговорност за ужасната трагедия, която се случи в София в неделя

Прочитания 4403
0 0

Тротоарът е публична общинска собственост и за него отговаря районната община, която в случая е на „Демократична България“, пише tribune.bg.

Тече разследване кой носи отговорност за ужасната трагедия, която се случи в София в неделя – младо момче загуби живота си след токов удар от шахта.

Въпреки че разследването тепърва започва, видни опозиционери вече раздадоха присъди, а смъртта на младежа се използва по най-грозен начин.

Слави Трифонов, който днес пропусна регистрацията на партията си за изборите, приши станалото директно на Бойко Борисов.

Господин Борисов, това не са нелепи инциденти. Това е некадърност. Това е безхаберие, това е корупция. И загиналите деца, и срутените нови пътища, и пачките и кюлчетата в чекмеджето са доказателство, че некадърността, безхаберието и корупцията отдавна преминаха граници, които не трябва да се преминават. И това не е предизборна кампания. Това е вашето управление, което е просто нелеп инцидент, написа Трифонов във Фейсбук.

Подобна е и тезата на „отровния“ адвокат Николай Хаджигенов.

Директни препратки към ГЕРБ прави и Цветеслава Гълъбова – директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“, която от известно време използва всеки повод за антиправителствено говорене.

У нас убиват фонтаните и капаците на шахтите. А калинките ни наглеят и напевно ни повтарят „Видими резултати“. Да, видими са….сълзите и мъката в сърцата на осиротелите родители. Къде сте сега, безценни наши чиновници, които с безхаберието и тежката си некомпетентност направихте едно дете ангелче? КОРУПЦИЯТА УБИВА и дава „Видими резултати, написа и тя.

Корупцията убива децата на България. Господ да е на помощ на това семейство, което никога повече няма да чуе смеха на детето си. И дано Господ да накаже изключително сурово отговорните, защото явно в тази наша България няма нито отговорност, нито справедливост, написа Емил Джасим.

Петър Недевски, друг виден протестиращ, вече събира желаещи за протест срещу Йорданка Фандъкова.

Утре до 16:00, да си депозирала оставка и да си се измела. Иначе идваме, но не с добро!, закани се той.

Въпреки опитите отговорността да се прехвърли към управляващите, за да може трагедията да се употреби предизборно, тротоарът е публична общинска собственост и за него отговаря общината – в случая, районният кмет от „Демократична България“ Димитър Божилов.

Не е случаен фактът, че кметът заявява пред „Свободна Европа“, „че изискал записите от уличните камери. Целта е да се провери дали в дните преди инцидента е имало намеса по електрическата мрежа в района на шахтата“.

Тази задача влиза в неговите правомощия. Зам.-кметът с ресор „Строителство“ Христо Вълчанов също беше сред първите, които медиите потърсиха за коментар по темата, тъй като по дефиниция е ясно, че това е общината, в чиито компетенции попада конкретният тротоар.

Пред БТВ Вълчанов посочи, че към шахтата за ток се е включил преместваем обект, който не бил на тротоара, а в двора на близката болница УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, което, подчерта той, е „държавен“ терен.

Не е ясно как собствеността на терена на болничното заведение обаче може да промени мястото на трагедията – общинският тротоар.

Докато разследването тече, то „Фейсбук“ вината вече беше пришита на „универсалният виновник“ Бойко Борисов.

От район „Триадица“ междувременно оповестиха, че е сформирана работна група, която днес е извършила оглед на място и е стигнала до няколко констатации. Ето какво казват още в съобщение:

Район „Триадица“ изказва дълбоките си съболезнования на близките на 16-годишното момче, покосено от токов удар на пешеходна пътека на бул. „Акад. Иван Гешов“, написаха районната администрация в официалния си профил във Фейсбук.

Трагичният инцидент ни разтърси не само като служители, но и като хора, и като родители. Считаме, че истината за случилото се не бива да остане неразкрита, нито отговорните лица-ненаказани. В името на разкриването на истината, районният кмет Димитър Божилов сформира работна група от експерти, която днес извърши оглед на мястото на инцидента и сне снимков материал, като данните от тази проверка ще бъдат предоставени на разследващите органи, информират те.

„Триадица“ публикуват до какви констатации са стигнали:

„В шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта:

  • Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне.
  • Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД.

Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена днес, 15.02.2021г. Съгласно наличните данни в районната администрация, този обект се стопанисва от търговско дружество „Дениа 2016“ ЕООД, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016г.

Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г.

По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019г., по което до днешна дата няма отговор.

  • По първоначални данни, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда-чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен.

Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

Във връзка с горното, районната администрация адресира писма до Софийска градска прокуратура, електроразпределителното дружество, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на гр. София, СДВР, „Улично осветление“ ЕАД и дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община с молба за съдействие и предоставяне на информация, която да послужи на разследващите органи за изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до фаталния инцидент.

Район „Триадица“ ще продължи да съдейства на всички органи, ангажирани с разследването, за да бъдат предотвратени подобни случаи в бъдеще, а виновните лица да понесат своята отговорност.“

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Николай Василев: Не трябва заради здравната криза да се правят големи държавни разходи

Вариантът, в който правителството скромно подкрепя засегнатия бизнес, е добрият вариант. Това заяви бившият икономически министър Николай Василев пред БиТиВи. Василев е категоричен, че не трябва заради здравната криза да се правят големи държавни разходи. За цялата пандемия ако са 2-3 млрд. лева подкрепата за бизнеса, аз подкрепям този вариант. […]