Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нормативните промени засягат 250 ВЕЦ-а

От Асоциация „Хидроенергия“ са обезпокоени от промените в регулаторния режим, направени в последните дни на третия кабинет „Борисов“, които ще доведат до спиране на работата на повече от 250 водноелектрическите централи в страната.

Ние сме шокирани от това, което се случи – текстовете в тази Наредба са меко казано скандални„, заяви пред БНР инж. Боян Кършаков, председател на УС на сдружение „Хидроенергия“. Към настоящия момент той заема и длъжността Управител на „Енерго-Про Енергийни Услуги“ ЕООД.

С приетите в постановление на Министерски съвет от 23-ти март 2021 година изисквания се поставят в административна безизходица ВЕЦ-овете. Според тях липсата на ясна нормативна рамка пряко застрашава и всички останали водоползватели в България – ВиК дружества, Напоителни системи и индустриални предприятия.

Според последните промени, въведени чрез новата Наредба за използване на повърхностните води, всички ВЕЦ трябва да представят документ за учредено право на строеж за водовземните съоръжения в речното корито, ако искат да им бъде продължено разрешителното за водоползване. Без него те не могат да работят.

Такъв документ не е изискван при приложимия до сега режим за строеж на ВЕЦ и не може да бъде получен от ползвателя при вече пуснат обект в експлоатация. Това окончателно блокира работата на сектора, защото съгласно настоящото българско законодателство не е възможно учредяване на право на строеж за вече построено съоръжение„, каза Кършаков.

Според него се изискват документи, които не могат да бъдат представени. Нормативните промени не са обсъдени със засегнатите страни, най-скандалното е, че този текст е поставен като изискване само за водно-електрическите централи и за техните водовземни съобръжения, а всички останали водоползватели, които ползват повръхности води, към тях няма такова изискване. Сега сме говорили със служебния кабинет, в техните правомощия е да отменят спорните текстове в тази Наредба, допълни Боян Кършаков.

По думите му ВЕЦ – ове се сторят в България от началото на 20 век. Тогава при строежа им институциите не са изисквали право на строеж – речните корита са публична държавна собственост. Това са електроцентрали, всички други документи са давани.

Хората трябва да знаят сега, че не може сега да извадиш този документ, когато са построени съоръженията„, категоричен е Кършаков. Той поясни, че става дума не за водните централи, а за самите съоръжения, с които се отклонява водата, за да стигне до нея и да бъде преработена и след това върната обратно в речното корито.

Според инж. Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“ тези твърдения не са верни. На първо място ВЕЦ-овете не са 260 и текстът не се отнася за всички съществуващи преди 2000 година, обясни Куманов.архитекти

Според него става дума за 200 ВЕЦ- а, за които съответните държавни чиновници са позволили тези строежи и така са нарушили закона и второ – нарушението е толкова голямо, че по своята същност тези разрешения за строеж. Документите за пускане в експлоатация са нищожни по смисъла на АПК, тъй като те са заплаха за държавността и нарушение на конситуционния ред – някой за строи в чужда собственост е невъобразимо, допълни инж. Куманов.

Той даде пример, че още през 2010 година МОСВ пише до МРРБ да спрат да издават тези разрешителни за строеж.

Г-н Куманов каза много неверни неща – не са незаконно строени водните централи, следван е ред, който се е променял в годините, не съм съгласен, че държавата не е била създала ред. И в сегашните закони няма ясно разписан ред как се учредяват такива вещни права. Няма разписана ясна процедура за учредяване на ВЕЦ и сега„, каза представителят на сдружение „Балканка“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Върховният съд на Испания наложи временна забрана за Telegram

Върховният съд на Испания временно преустанови работата на месинджъра...

Милен Керемедчиев: Нивото на безопасност в Москва е шокиращо ниско (ВИДЕО)

Според него руските служби са се оказали неподготвени

Киргизстан твърди, че неговите граждани в Русия са активна мишена на вербовчици

Киргизстанците работещи в Русия активно биват примамвани от вербовчици...

Иран показа дрон за атака срещу Израел

На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за...

Кулеба: Берлин реагира на всяко мое изказване за ракетите Taurus

Украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Politico...

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Израелските сили обсадиха още две болници в Газа, поставяйки...

Шефове на „Боинг“ се оттеглят след поредица от инциденти

Главният изпълнителен директор на "Боинг" Дейвид Калхун обяви в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img