Нинова уверена, че цените ще паднат, ако и ДДС падне

Views 7274
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Един от начините цените да бъдат свалени е през намаляване на ДДС-то и на акцизите. В това е убедена вицепремиерът, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова. Тя коментира вчерашната коалиционна среща късно вечерта.

На брифинг в централата на партията тя убеждава, че ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно за социалистите в момента. Позицията им е за нулева ставка за основни хранителни стоки, намаляване на акциза и ДДС за горива и регулираните от КЕВР ток и парно.

Нулевата ставка за плодовете и зеленчуците ще помогне и родното производство.

Според Корнелия Нинова би било добре, ако мярката бъде постоянна, а от години наред предложението на БСП е за постоянно редуциране на ДДС на основните хранителни стоки и лекарствата.

Тя изрази оптимизъм, че коалицията върви в една посока и в актуализацията на бюджета ще залегнат такива мерки. Актуализацията на бюджета ще е през юни, така че със сигурност ще важи до края на годината. „След това бихме настоявали това да стане принципна политика на правителството. Защото е разумна и трайна европейска практика„, уточни лидерът на БСП.

Припомняме, че финансовият министър Асен Василев, а и повечето икономисти са на мнение, че намаляването на ДДС няма да доведе до падане на цените на гражданите. Асен Василев обаче тази сутрин освен позицията си против заяви и че е склонен да обсъжда и тази мярка.

Такава мярка бе гласувана от правителството на ГЕРБ по време на пандемията от коронавирус, когато бе намалена ставката за ресторантьори.

„Също така БСП предлага да се въведе облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества. Именно от там биха могли да дойдат приходи, които да се използват за покриване на социални разходи, подкрепа за икономиката и на бизнеса.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Обстановката в Запорожка област се обостря

В Запорожска област ситуацията в района на град Полога (Полохи) се обостря заради масирана офанзва на руските сили, съобщи ръководителят на Запорожската областна администрация Александър Старух, цитиран от УНИАН. „Ситуацията ескалира на линията на съприкосновение в Запорожска област близо до Полога, въоръжените сили на Украйна държат линията на съприкосновение, офанзивата […]