Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нинова парира натиска върху длъжници в криза

Снимка: БГНЕС

След тежките кризи, които настъпиха в България – икономическа, енергийна, социална и повишаване на цените, хората са подложени на психологически, а на някои места по наша информация и на физически натиск за събиране на вземания. Това заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова, която събра експерти на коалицията, за да обмислят законодателни промени по отношение на дейността на колекторските фирми.

Целта на нашата среща днес е държавата да си влезе в ролята да защити семействата и домакинствата от произвол, обяви тя пред медиите в парламента. Затова лидерът на БСП е поискала задействане на клауза от коалиционното споразумение, която изисква свикване на експертен съвет за подготовка на общ законопроект. Всяка от партиите в коалицията е излъчила свой представител, днес е първата среща, след която започва подготовката на изготвяне на ред и правила, по които да се вземат дължимите суми, като в същото време се спре с произвола над хората.

У нас имало регистрирани 17 колекторски фирми. По думите на Нинова не е ясно как се събират вземанията, нито на кого се възлага тази дейност. Икономическият министър предлага в Закона за защита на потребителите да се въведат правила и ред за събиране на вземанията. Има политическа воля този проблем да бъде решен, категорична бе Корнелия Нинова. Един от проблемите, според нея е, че няма уредена процедура за информиране на длъжниците. Освен това дългът се натоварва и с допълнителни суми, такси и лихви, които също не са регулирани законово. Едно от предложенията на Нинова е да не се слагат публични обяви пред домовете на длъжниците, а да бъдат търсени лично.

Министърът на икономиката поясни, че мобилните оператори към момента не вдигат таксите. В момента не могат да увеличат и с една стотинка таксите, категорична бе тя. Единият мобилен оператор е уредил увеличението на таксата в договорите с потребителите. Другите два оператора обжалват забраната на МИ и министър Нинова ще изчака съдебното решение по въпроса. Очаквам отпор, призна Корнелия Нинова, но и се надява въпросът бързо да бъде решен и до края на февруари законодателните промени вече са факт.

Има принципно съгласие да се уреди дейността на колекторските фирми. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов след съвещанието на експерти, излъчени от коалицията и свикани от Корнелия Нинова. Според ще има ефект, ако идеите на МИ залегнат в нормативен акт. Целта е да има яснота, да има принципност, да има прозрачност и да има строг регламент по отношение на изискванията, на които трябва да отговарят лицата, извършващи такава дейност, поясни Маргаритов. В последните години около 100 са жалбите срещу действия на колекторски фирми, постъпили във КЗП.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

Песков предупреждава, че публичните коментари пречат

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

БСП в постоянна готовност за избори (ВИДЕО)

Корнелия Нинова призова Радев да действа спокойно

Родилка почина в болницата в Кърджали

Родилка на 33 години почина в болницата в Кърджали,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Два танкера заседнаха в Червено море

Два танкера, натоварени с петрол и токсични отпадъци, са...

Пациент с мозъчен имплант от Neuralink играе шах, местейки фигурите с мисълта си

Стартъпът за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск показа...

Израел нареди пълна евакуация на цивилните от болница Ал-Шифа

От Израелските отбранителни сили (IDF) наредиха на всички цивилни,...

Великобритания бие тревога за киберзаплаха от Китай

Великобритания ще даде подробности за заплахата за киберсигурността, която...

Украйна: 537 деца са загинали в резултат на войната в Украйна

1269 са били ранени с различна степен на тежест

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img