Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Николай Павлов: Имаше натиск към ръководството на „Булгаргаз“ с месеци

Снимка: архив БГНЕС

„Булгаргаз“ е доста апетитно дружество в отлично финансово състояние, огромен фактор на пазара. Последните години се потрудихме, за да стигнем до такова състояние, това е пазар за 3 млрд. лева и е апетитна хапка – той не може да се приватизира, защото няма активи. Това каза пред БНТ Николай Павлов, бивш директор на „Булгаргаз“.

На въпрос дали подозира частен интерес заради смяната на цялото ръководство в петък по време на заседание на БЕХ. Той коментира така: „Последните месеци бе включен целият инструментариум, включително и полицейски, пред жилищния блок, в който живея, има полицейска кола. В петък се позвъни на вратата ми без призовки, без заповеди, момчета, представители на полицията, които поискаха да тръгна с тях на разговор„, обясни Павлов.

Той е бил с коронавирус, установен в четвъртък и е бил под карантина. Обаче няма представа защо е бил викан на разпит. Павлов бе категоричен, че ДАНС след проверка са установили, че „си вършат работата, а ръководството е обяснило подробно по време на разпитите казуси„.

По думите на Николай Павлов натискът срещу ръководството продължава месеци.

На въпрос открити ли са нарушения – той каза: „нямам представа„.

Имаше проверка, констатации, но те бяха некоректни, неверни, на всяка са предоставени доказателства как трябва да отпаднат, днес Булгаргаз ще я публикува, за да види българското общество как се правят проверки. Учудващо е как се хвърлят обвинения срещу ръководството, дружеството се управлява по устав и правила, след като е отчетен всеки един риск – технически и финансов за държавата„, категоричен е той.

Ако е взето грешно решение, нямаше да получаваме азерски газ на договорната цена, поясни Павлов.

Бившият директор на „Булгаргаз“ отново по втори, че при грешни решения това би коствало милиони на държавата.

Относно гръцката връзка – Николай Павлов бе категоричен, че няма задължения доставчикът да доставя освен на този газопровод.

Получено писмо в Булгаргаз и ако има количества, ще ги доставим на пазарната цена, българското общество не трябва да бъде заблуждавано, когато има договор, трябва да бъде изпълняван. Ако някой не си е изградил връзката, не е виновна азерската страна„, обясни подробно Николай Павлов.

От утре цената на газа трябва да е според наредбата – Новият председател на Съвета на директорите каза, че не е логично да се пипа цената, но това е математика, трябва да се спазва наредбата, а какъв ще е рискът – като дойде новото ръководство, да си предлага нормативните изменения„, посочи още Павлов.

„Булгаргаз“ ще внесе заявление за намаление на газа, защото съгласно движението на пазара и котировките, този месец цената трябва да спадне поне с 15%, каза той.

Настоящото ръководство на Булгаргаз пое управлението на компанията от екипа – юристка и бивш финансов на компанията, всички знаем в какво състояние бе в началото на 2016 г. – съкрушена, на колене, а сега е в отлично финансово състояние„, посочи още Павлов.

Иван Хиновски, енергиен експерт, в заключение коментира, че е нужен одит на Булгаргаз, а относно намаляване на цената на газа обясни.

До август е внесен около 30% азерски газ, след което големи количества отиват до Италия. Всеки би приветствал намаляване на цената на газа, стига да не е за сметка на дружеството„, коментира той.

Хиновски добави, че на нашия пазар има мастити търговци, които внасят за Северна Македония, за други страни, които купуват газ и изнасят. Не пожела да каже имена, но е категоричен, че Булгаргаз трябва да си изработи стратегия, Хиновски смята, че „Газпром“ също готви конкуренция на българския пазар. Преструктуриране на пазара на газ върви, големи компании са внесли оферти, но нашия пазар има само руски газ, заключи той.

Енергийният експерт не очаква цената на газа да се промени, но „свободният пазар е подложен на продължаващ натиск“, обясни той.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски: Врагът увеличава ударите си, а ние – възможностите за унищожаването му

Руският президент Владимир Путин ще направи всичко възможно, за...

Удължиха с 20 дни срока за обществено обсъждане на новия Закон за съдебната власт

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон...

Русия се надява обстрелът срещу Запорожката АЕЦ да спре

Постоянният представител на Руската федерация към международните организации във...

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

Правителството в готовност да помогне на българите в Близкия Изток

Българското правителство следи с повишено внимание ситуацията в Близкия...

Още рокади: Сменят двама зам.-министри в МВнР

Рокадите в служебното правителство продължават. От длъжността заместник-министър на външните...

Аржентински съд обвини Иран за атентат срещу еврейски център през 1994 г.

Ново решение на висшия наказателен съд на Аржентина обвини...

БАБХ иска съдействие от орнитолози, ловци и туристи в борбата с птичия грип

Дружествата за защита на птиците, ловците и туристите могат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img