Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Николай Милков: За ускореното членство на Украйна в НАТО България подкрепя умереността на Йенс Столтенберг

България се придържа към умерената реторика на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по отношение на ускореното присъединяване на Украйна към Алианса. Това заяви външният министър Николай Милков по отношение на декларацията, която лидерите на 9 държави от Централна и Източна Европа подкрепят ускореното присъединяване на Украйна в НАТО, цитиран от БНТ.

Милков определи като рискована инициатива и „малко предварителна“ декларацията, с която лидерите на 9 страни подкепиха ускореното присъединяване на Украйна към Алианса.

Той изтъкна, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ползва изключително умерена комуникация по темата, а позициите на България се придържат към тази реторика.

Не виждам реална полза – можехме да подкрепим тази декларация, от която нищо не следва. И да не подкрепим, пак нищо няма да последва. Виждаме и че редица други държави като САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания се придържат към комуникацията на Столтенберг.“, заяви Милков.

Дипломатът напомни, че подобни решения изискват формат Среща на върха на 30-те държави-членки на НАТО. Такава среща предстои, така че там тези въпроси ще бъдат поставени, уточни Милков, като уточни, че молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО все още не е разпространена сред страните-членки.

НАТО ясно заявява, че няма да става част от военните действия в Украйна – това е рамкова теза, в която се решават всички въпроси. Така че акцията на тези държави е малко рисковано да не доведе до пукнатини, а силата ни е в нашето единство„, коментира Милков.

Той допълни, че реакцията на България може би дава аргументи на някои хора да кажат, че не сме последователни в подкрепата си към Украйна и в отговор на това прочете благодарствено писмо от представител на украинските власти за твърдата и последователна подкрепа.

Николай Милков напомни и че България остро осъжда незаконното присъединяване от страна на Русия на окупирани територии чрез подписаните „договори“ и разглежда това като нарушение на международното право.

По думите на служебния министър на външните работи Николай Милков се очаква днес Европейският парламент да излезе с нова резолюция в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенген, която да се одобри с огромно мнозинство и да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира членството ни в шенгенското пространство.

Скоро у нас предстои посещение на мисията за проверка на България. Към момента Нидерландия отказва да излъчи свой представител в мисията.

В комисията експерти са номинирали 15 държави, сред които Франция, Германия, Швеция, Дания – държави, които доскоро можехме да квалифицираме като „не особено ентусиазирани“ за членството ни в Шенген. Стои, обаче, открит въпросът с назначаването на експерти от Нидерландия. Отказът им ни кара да сме в постоянен диалог с тях. Считаме, че тяхното неучастие може да е свързано с опция те да не признаят изводите на комисията, още повече като се има предвид и предишни техни оценки, че обсегът на действие на мисията е непълен. Ангажиментът им за участие би бил предпоставка те да работят за успешната мисия на комисията„, каза Николай Милков.

Служебният министър коментира напрежението в Северна Македония, свързано с предстоящото откриване там на клуба на гражданското сдружение „Цар Борис III“, предвидено за 7 октомври.

Ако е проблем наименованието Цар Борис III, не по-малък проблем е наименованието Йосип Броз Тито на гимназия в Скопие. Аз не знам защо са всички тези опити отношенията между България и Северна Македония да се разглеждат като игра с нулев залог. Това не е футболен мач, в който един печели, а друг губи. Дипломацията е по-сложна от футболен мач и при нея може да има две печеливши страни, каквато е целта. Може, обаче, да има и две губещи страни„, заяви Милков.

Той призова тези неща да се осмислят от всички, които се изказват по темата.

Външният министър изрази увереност, че властите в Северна Македония ще гарантират правата на всички, включително и на хората с българско самосъзнание там. Милков каза, че не очаква проблеми по този въпрос.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ще се разберат ли ГЕРБ и ПП-ДБ за споразумението?

Съставът на министрите не е ключовият проблем

Блинкън обсъжда Газа и Рафах с Галант

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън вероятно ще обсъди...

Румен Радев дава третия мандат на Тошко Йорданов

Още вчера Тошко Йорданов заяви, че ще върнат мандата

Хвърлиха горящ предмет по израелското посолство в Хага

Нидерландската полиция съобщи, че горящ предмет е бил хвърлен...

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img