Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Николай Милков призова за въздържаност и без гръмки изказвания за Русия

Една по-голяма въздържаност няма да навреди, а дипломацията да се върне към корените си, без големи и гръмки изказвания. Затова призова служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция пред журналисти в отговор на въпрос за отзоваването на български дипломати от Москва.

8 посланика са съгласувани с МВнР и администрацията на президента. Посолствата без български посланици са пет: в Китай, в Канада, във Швеция, в ОАЕ и в Саудитска Арабия, като ще се работи за тяхното попълване. Ние в състава, с който разполагаме в двете дипломатически представителства в Русия, може да организираме изборите там, увери Милков.

Проблемът би бил решаването на въпросите, свързани с консулството за отзоваване на български граждани. Ние имаме план за действие, който може да усили съставите, за да може да покрият нуждите в един краткосрочен период от време, обясни Милков.

Във връзка с Република Северна Македония и отношенията и с България, Милков отбеляза, че за РСМ предстои писмен документ, който да дефинира целите и задачите за това, което предстои да се работи. Надявам се, че в РСМ да протече процес по консолидация, защото за съжаление, докато ние така или иначе разполагаме с национален консенсус, при тях той не се вижда много ясно. В РСМ има една партия, която е отворена за диалог и друга, която е против. Ще бъдем улеснени, ако имаме за партньор държавата РСМ, а не отделните партии, надява се Милков.

Малко преди това служебният външен министър представи екипа си, с когото ще работи. Негови заместник-министри ще бъдат Велислава Петрова и Костадин Коджабашев.

Освен, че служебното правителство няма 100 дни, няма и 10 дни, каза той в началото на представянето на екипа си.

Основните приоритети пред Милков като служебен външен министър ще са: провеждането на предсрочните парламентарни избори, активно присъствие на България в ЕС и НАТО и участие на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи, присъединяване на България към Еврозоната и Шенген, присъединяване на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество, развитие и подготовка (ОИСР), европейска интеграция на страните от Западните Балкани, отстояване и надграждане на постигнатото в последните месеци по отношение Република Северна Македония.

Той похвали предишното управление на Кирил Петков, че не е абдикирало от функциите си за Република Северна Македония. „Правителството можеше да се откаже, нямаше кой да ги подкрепи и можеше да се откажат от френското предложение, да го внесе някои друг, но те не се отказаха, а ние трябва да продължим неговата реализация„, подчерта Милков.

Той посочи, че Босна и Херцеговина е потенциално рисков проблем и стои на дневен ред пред МВнР.

Служебното правителство има около 90 дни и в рамките на тези дни би трябвало да организира 14-седмични брифинги, посочи Милков и обеща всеки четвъртък да информира медиите какво прави МВнР.

В стремежа ни да даваме приоритет на професионалното начало на това да работи и да говори с вас институцията, ние не възнамеряваме да прикачим към заместник-министърът дирекции, чиято работа те да контролират„, обясни външният министър. Зам.-министрите ще отговарят само за приоритети, като например темата за Република Северна Македония. Милков ще говори само за положителни неща и са всичко хубаво, свършено от МВнР.

Зам.-министър Велислава Петрова обясни, че организацията на работа в МВнР ще е по теми и тя ще се занимава с продължаване на работата по темата РСМ, бъдещото членство на България в Шенген и предстоящите етапи на присъединяването на страната ни в ОИСР. Основната свързваща теза е, че изискват високо ниво на приемственост между правителства и между различните ръководства на ведомството, уточни тя.

Петрова ще се занимава още с многостранна дипломация.

Зам.-министър Костадин Коджабашев заяви, че основна сфера на неговата дейност ще е говорител на МВнР. Той ще покрива и терена на двустранните отношения на България с Югоизточна Европа, както и европейските държави.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да...

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона...

Димитър Радев: Влизане в Eврозоната по-късно през 2025 г. e по-вероятен сценарий

Присъединяването на България към Еврозоната по-късно през 2025 г....

Андреа: Пием лекарства заради детски травми

Певицата Андреа зададе в социалните мрежи въпроса: „Какво се...

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

С ново дело правозащитници се опитват са спрат германския оръжеен износ за Израел

Адвокати по правата на човека заведоха дело срещу решение...

Русия се надява обстрелът срещу Запорожката АЕЦ да спре

Постоянният представител на Руската федерация към международните организации във...

Зеленски осъди атаката на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img