Николай Денков: Над 30% от учителите са ваксинирани

При учениците този процент е още по-нисък

Прочитания 8292
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19″, каза образователният министър Николай Денков в ефира. При учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните.

За децата той коментира, че родителите трябва да ги убедят да се ваксинират, защото това е за тяхно добро. На въпрос дали Денков одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове, той отговори, че напълно одобрява изискването.

Той обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от местната епидемичната картина. „МОН не предоставя тестове за тестване на децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица„, уточни Денков относно скрийнинга на учениците за COVID-19. В момента тече и кампания за скрийнинг на учителите преди старта на учебната година. „До момента 20 хиляди учители са заявили, че искат да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна„, каза още Денков.

Дистанционното обучение „Около 5% от децата не са обхванати от образователната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% – този по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8. клас„, коментира Денков. Според последните разчети на МОН около 20 хиляди деца няма да започнат учебната година. „Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани„, смята образователният министър.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Костантин Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Радев нарушил процедурата по разпускане на НС

Процедурата по разпускането на Народното събрание е нарушена. Това заяви проф. Пламен Киров, цитиран от Нова телевизия. Той посочи, че съгласно Изборния кодекс президентът трябва да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Ако той е 14 ноември, без да се брои изборният ден, се […]