Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Никола Стоянов е разпоредил проверка в „Кинтекс“

Обезпокоен съм много, силно се надявам, че проверките да покажат, че всичко е наред. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред Нова телевизия по повод проверката на ДАНС в „Кинтекс“.

Запитан дали ДАНС са в отбранителната търговска компания „Кинтекс“ заради сигнал на бившия шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов, министърът каза, че не може да потвърди защо ДАНС е в „Кинтекс“, не е проучил ситуацията, няма представа коя е тази офшорна фирма, за която алармира Михайлов.

Има стандартна процедура, получили сме сигнал, изискваме информация. Случаят с „Кинтекс“ лично разпоредих да се набави информация„, каза Стоянов.

Разбираемо той беше доста обран в изказа си относно ситуацията в отбранителния ни бранш. „Не мога да коментирам – бил съм в търговско предприятие, „Кинтекс“ е търговско предприятие. Към този сектор е добре нещата да са обрани, ще се опитам интересът да спадне“, каза Стоянов, който е бивш директор на ВМЗ-Сопот.

От думите му стана ясно, че има над 250 блокирани сделки в отбранителния бранш, които са чакали са над месец и половина. Сред тях има и чакащи за внос на материали, не е само износ – предприятията не могат да работят, поясни Стоянов. „не мога да си обясня пасивността на бившия министър на икономиката (Корнелия Нинова)„, каза той относно забавянето на дейността на междуведомствената комисия, която издава разрешителни в сектора. 

Не съм обвинявал Нинова, че изнася оръжие за Украйна, поставен съм в ситуация да подпиша тези документи, които са определени преди мен. Редовното правителство е могло да реши да ограничи износа за някои държави. Аз нямам тази възможност – или да подпиша, или да направя административен произвол и да забавя, да кажа, че няма да го направя. Назначен съм, защото съм експерт, а не защото съм уволнен от бившия министър – Корнелия Нинова„, каза Никола Стоянов.

Единствено мога да направя да няма натиск, да се спазва закона. Мога или да разпиша, или да не разпиша – документите са такива, каквито са. Изнасяме продукция от ВПК, за каквото има клиенти, това изнасяме, внасяме други неща, за да могат да работят предприятията. Най-много се търсят боеприпаси„, каза той без да уточнява какви и за къде.

Нинова знае какво ще стане с тези сделки. Аз съм експерт, ще спазвам закона, не съм като нея – да си позволявам да не го спазвам, повтори служебният министър на икономиката. 

Относно ситуацията с газа, той каза, че има предприятия (в отбранителната промишленост), които са зависими от природен газ. „Казвам го, без да мога да потвърдя. Отбранителният бранш ще се справи с поскъпването на газа. Този сектор няма да е от тези, които задължително ще получат газ„, каза Стоянов.

Служебното правителство обмисля нова формула за помощ на бизнеса в условията на инфлация и поскъпване на газа.

Целта е да се помогне на тези, които имат нужда, а не да се раздават помощи за всеки в бизнеса, поясни той. Има сигнали, че някои компании имат рекордни приходи, а получават помощи, защото по сегашната формула се дава на всеки.

Борбата с инфлацията ще е борба на целия кабинет. Тези неща имат основен фактор за покачване на инфлацията. Там е най-голямата стъпка, която може да се направи. Очаквам анализ от Комисия на потребителите„, каза Никола Стоянов.

От създаването на Щаба по енергетика, се говори за условията на недостиг на газ. 3-4% от населението у нас ползва газ, индустрията ни също в по-малък дял (от Западна Европа – б.р.) ползва газ. България е производител на ток, въпросът е на каква цена. В редица държави токът за бизнеса е по-евтин, тук става въпрос и за помощ (за бизнеса), каза Стоянов.

България се държи, защото ползваме по-малко газ спрямо Западна Европа. Правим справка да видим колко компании не могат да минат на друг вид гориво. Сценарият (за справяне с газовата криза) се разписва в момента. Анализира се дали и как да се продължи мярката за тези 25 ст. отстъпка от най-евтиното гориво, поясни министърът на икономиката. 

Относно Държавната петролна компания, която бе създадена от кабинета на ГЕРБ-3 и закрита от правителството на Кирил Петков, Стоянов каза, че с постановление няма как да се закрие нещо, създадено със закон. Държавната петролна компания може да е още един търговец в държавата, което ще увеличи конкуренцията, смята той.

За административните промени на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова, Стоянов обясни, че 72 души от администрацията са освободени по различни причини и членове от закона – това е около 20% от състава на министерството. Загубен е много експертен капацитет, обясни ситуацията той и даде пример със споровете си с председателя на Държавната консолидационна компания (ДКК). 

По думите му изпълнителната директорка на ДКК лъже, а четирима от Управителния съвет са назначени от Нинова в съвета, те ще имат мнозинство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди грузинци казаха „не“ на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци протестираха в понеделник в столицата Тбилиси, докато...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Реката в руския Курган достига критични нива

Нивото на водата в река Тобол близо до руския...

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

Израел склонен 150 000 палестинци да се върнат в Северна Газа

Израел се e съгласил на отстъпки относно връщането на...

Мъж натопи гаджето си пред полицията в Бургас за притежание на дрога

24-годишен мъж от созополското село Равадиново е подал сигнал...

Поражение за управляващите на изборите в Южна Корея

Либералните опозиционни партии в Южна Корея постигнаха убедителна победа на...

ВМРО: Гласувайте с хартиени бюлетини, за да развалим сглобката

За гласуване с хартиени бюлетини и разваляне на нова...

И вторият обвиняем с Петя Банкова влезе в спешното (ОБНОВЕНА)

Задържаният за контрабанда Стефан Димитров е откаран от следствения...

Филипински военен хеликоптер се разби край оживен пазар

Двама пилоти загинаха, когато тренировъчен хеликоптер на филипинските ВМС...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img