Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Никола Димитров: В ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език

Португалският поглед се базира на преговорната рамка, предложена от Еврокомисията – параграфът около македонския език да остане така, както е формулиран – македонският език и предвидената унилатерална (едностранна – б.р.) изява на България в едно на тяхната позиция. Това заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров.

По отношение на изявлението на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закария, Димитров каза, че вчера са имали много контакти с Лисабон и с представители на Португалия, т.е. португалското председателство, че те, по думите му, били казали че: „изявлението абсолютно не отразява позицията на Лисабон, която остава в съответствие с португалското предложение и в това отношение е изразено съжаление„.

Припомняме, `че Ана Паула Закария заяви, че Португалия е разбрала българската гледна точка по спора с РС Македония. България не може да одобри неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на РС Македония, опитите за кражба на българската история, отричане, че македонският език е основан на българския и е съставен през 1945 г. и затова наложи временно вето на началото на европреговорите на РС Македония, но даде зелена светлина за Албания.

Въпросът за македонският език за нас е ключов„, каза Димитров.

Нито имаме мандат да мислим за преговори. В Европа ще влезем като македонци, които говорят македонски език и държим на правото си да браним своето достойнство без разлика на каквито и да са изявления – днес или в бъдеще. За мен лично това беше доста неприятно изказване, каза Димитров, отговаряйки на новинарски питания на днешната пресконференция, посветена на Националната програма при гласуване на правото на Европейския съюз.

Запитан каква ще бъде реакцията на това изказване, Димитров каза, че обществеността често има някакъв вид объркване по отношение на дипломатическите реакции, когато имаме такива поводи.

Вчера на няколко нива лично разговарях с Лисабон, Министерството на външните работи, а също и с министъра на външните работи Бухар Османи. Какво е важно в дипломатическата комуникация, запита Димитров. Важно е да изразите ясно позицията си, да изразите недоволство, да изразите протест. Всичко това беше направено няколко пъти вчера.

Това, което получихме, което беше потвърдено, наред с други неща, от краткото изявление на португалския посланик, който не отговаря за нас в Белград, дадено, ако не ме лъже паметта за Deutsche Welle вчера вечерта. Според него Португалия никога няма да направи нещо, което би навредило намиране на решение, остава твърдо в предложението си и не възнамерява да влезе в съществен дебат по културни въпроси, проблеми на идентичността и т.н.

Той повтори позицията на правителството, че македонският език е една от основните характеристики на идентичността на македонския народ, международно призната и кодифицирана със своите уникални специфики и вписана в личната карта на Северна Македония при ООН. Македонският език е израз на неотменното право на македонския народ на самоопределение и достойнство, според Димитров.

По думите му в проекта на рамка за преговори, издаден от Европейската комисия има параграф, според който цялото европейско законодателство ще бъде преведено на македонски език и че страната ще трябва да има достатъчен брой преводачи по време на членството. Ние досега имаме преведени около 80 хиляди страници от европейското законодателство, превеждат се още 16 хил. страници и се работят няколко хиляди нови страници преводи, допълни Димитров.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Отменен полет заради извънредната ситуация след поройните валежи е блокирал 120...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img