Никола Димитров: В ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език

Views 8640
0 0

Португалският поглед се базира на преговорната рамка, предложена от Еврокомисията – параграфът около македонския език да остане така, както е формулиран – македонският език и предвидената унилатерална (едностранна – б.р.) изява на България в едно на тяхната позиция. Това заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров.

По отношение на изявлението на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закария, Димитров каза, че вчера са имали много контакти с Лисабон и с представители на Португалия, т.е. португалското председателство, че те, по думите му, били казали че: „изявлението абсолютно не отразява позицията на Лисабон, която остава в съответствие с португалското предложение и в това отношение е изразено съжаление„.

Припомняме, `че Ана Паула Закария заяви, че Португалия е разбрала българската гледна точка по спора с РС Македония. България не може да одобри неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на РС Македония, опитите за кражба на българската история, отричане, че македонският език е основан на българския и е съставен през 1945 г. и затова наложи временно вето на началото на европреговорите на РС Македония, но даде зелена светлина за Албания.

Въпросът за македонският език за нас е ключов„, каза Димитров.

Нито имаме мандат да мислим за преговори. В Европа ще влезем като македонци, които говорят македонски език и държим на правото си да браним своето достойнство без разлика на каквито и да са изявления – днес или в бъдеще. За мен лично това беше доста неприятно изказване, каза Димитров, отговаряйки на новинарски питания на днешната пресконференция, посветена на Националната програма при гласуване на правото на Европейския съюз.

Запитан каква ще бъде реакцията на това изказване, Димитров каза, че обществеността често има някакъв вид объркване по отношение на дипломатическите реакции, когато имаме такива поводи.

Вчера на няколко нива лично разговарях с Лисабон, Министерството на външните работи, а също и с министъра на външните работи Бухар Османи. Какво е важно в дипломатическата комуникация, запита Димитров. Важно е да изразите ясно позицията си, да изразите недоволство, да изразите протест. Всичко това беше направено няколко пъти вчера.

Това, което получихме, което беше потвърдено, наред с други неща, от краткото изявление на португалския посланик, който не отговаря за нас в Белград, дадено, ако не ме лъже паметта за Deutsche Welle вчера вечерта. Според него Португалия никога няма да направи нещо, което би навредило намиране на решение, остава твърдо в предложението си и не възнамерява да влезе в съществен дебат по културни въпроси, проблеми на идентичността и т.н.

Той повтори позицията на правителството, че македонският език е една от основните характеристики на идентичността на македонския народ, международно призната и кодифицирана със своите уникални специфики и вписана в личната карта на Северна Македония при ООН. Македонският език е израз на неотменното право на македонския народ на самоопределение и достойнство, според Димитров.

По думите му в проекта на рамка за преговори, издаден от Европейската комисия има параграф, според който цялото европейско законодателство ще бъде преведено на македонски език и че страната ще трябва да има достатъчен брой преводачи по време на членството. Ние досега имаме преведени около 80 хиляди страници от европейското законодателство, превеждат се още 16 хил. страници и се работят няколко хиляди нови страници преводи, допълни Димитров.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

КПКОНПИ иска отпадане на екостикерите за автомобили

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество предлага да отпадне въвеждането на новите екостикери за автомобилите. Сред предложенията е и да се отчете възможността за използване на изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии, за да […]