Ненчев иска „пенсиониране“ на МиГ-29, иначе ще останем без летци

Прочитания 13898
0 0
Снимка: БГНЕС

Останали са само четири МиГ-29, които са изправни. От тях два носят дежурство. Това заяви пред bTV бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

По негови думи, ако тези самолети не са качествени, е по-добре българските пилоти да не летят, тъй като ще бъдат изложени на изключително голям риск.

Според Ненчев тези самолети трябва да бъдат „пенсионирани“ и да се търсят други алтернативи.

Относно инцидента с падналия МиГ-29 в Черно море бившият военен министър не изключи като възможна причина техническа или пилотска грешка, както и диверсия. Той обаче призова да се изчака експертизата и да се види реалната причина, защото се анализира едно, а може да се окаже съвсем друго. За него били важни причините за случилото се.

Пилотите са на санитарния минимум като подготовка за подобни тренировки. Говорим за едни 30-35 годишен нальот, при положение че стандартите на НАТО са около 180 часа. Трябва да помислим за това каква е перспективата пред военната ни авиация, какви са проблемите и възможните решения“, отбеляза Ненчев и посочи, че тези самолети се ремонтират с части втора употреба, които вече не се произвеждат, поради което е много опасно. Той самият бил против тези ремонти, защото според него ефективността е нулева.

Той допусна проблемът да е бил и в авиониката, която е остаряла.

Нашите изтребители днес не са съвместими с тези на нашите съюзници, категоричен бе Ненков.

Според него трябва да се направи стратегически преглед на авиацията, защото тези инциденти ще продължат и ще направим така, че ще останем без летци.

Припомняме, преди няколко месеца бившият военен министър Красимир Каракачанов призна, че едва между 5 и 6 изтребителя МиГ-29 са в техническа изправност. Това признание дойде след като за пореден път Руската федерация създаде спънки пред неизпълнение на договора за поддръжка на военното оборудване и дори плати неустойка заради забавяне на договора по ремонта. През 2018 г. кабинетът „Борисов-3“ одобри разходи за ремонт на осем изтребителя МиГ-29 по рамково споразумение с AO „РСК „МиГ“ с ориентировъчна цена до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Падат маските за персонала в малките магазини и заведения

Ако имаме поставена ваксина срещу COVID-19