Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Недопустими били обвиненията на Кирил Петков към съда за ББР

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд и министърът на икономиката Кирил Петков влязоха в задочен спор относно спряното назначаване на надзорния съвет на ББР.

След като вчера министърът съобщи, че съдът е отказал да впише новото ръководство на държавната банка и обвини съдия Мария Вранеску, че е взела решение, несъответстващо на закона, днес от СГС излязоха със свое становище по въпроса.

По закон спирането на регистърно производство, каквото е и искането за вписване на новото ръководство на ББР в Търговския регистър, е бързо производство, което се разглежда от дежурна смяна, в която участват трима съдии по предварително утвърден график. Молбите се разпределят на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС и съдът е длъжен да се произнесе в рамките на същия ден. Целта на тези дежурства е именно да бъде спазена законовата разпоредба за бързо произнасяне и не представлява целенасочена „концентрация този тип решения да отиват при трима съдии“, както се опита да внуши с изказването си министър Петков„, посочва се в позицията на съда.

От СГС са категорични, че не отговаря на истината и твърдението, четова е най-бързото решение, което сме виждали“, тъй като по всички дела от този характер съдът винаги се е произнасял с решение до няколко часа от постъпването на искането, освен когато то бъде подадено след 16 часа.

Те подчертават, че в случая съдията се е произнесъл при спазване на процесуалните срокове – в деня на постъпването на молбата.

Съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания„, пише още в становището.

От СГС заявяват, че „лошата репутация на българския съд“ и притесненията на инвеститорите, споменати отминистъра, са вследствие именно на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, а не на изпълнението на съдебните актове, както и на хвърлянето на „подозрения“, но не и на факти, че вътрешното убеждение на конкретен съдия“ е базирано на нещо друго освен следването на закона“.

От съда напомнят, че не „публичността е единственото оръжие“, както твърди Петков, а обжалването пред въззивна инстанция е законовият механизъм във всяка правова държава за преценка на законосъобразността на един съдебен акт. Това се отнасяло и за органите на изпълнителната власт.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Работещите на летище София обявиха готовност за протест

Работещите на Летище София обявиха протестна готовност, съобщава БНР. Общото...

Нинова с пет думи за сглобката: Страх, алчност, предателство, безотговорност и агония (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=ViSAtzkprqk 5 думи казват всичко за ситуацията - страх, алчност,...

„Ислямска държава“ публикува снимка на четиримата атентатори от Москва

"Ислямска държава" публикува снимка на четиримата нападатели, които стоят...

Петър Колев: Борбата за Македония не носи дивидент или финансов келепир

Петър Колев, бивш ръководител на Гражданския демократичен съюз в...

Русия печели световната зърнена война

Земеделските производители в цяла Европа излязоха на протести през тази година,...

Франция обяви най-високо ниво на сигурност

Мерки след нападението в Москва

Украйна отрича да е замесена в атаката в Москва

Украйна не е замесена в стрелбата в Москва и...

Румен Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Народното събрание следва да постанови акт по указа на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img