Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Не всеки мол има нужда от метро, заявяват от „Спаси София“

Градските активисти обявиха днес, че следизборно общината отново се опитва да прокара изграждането на метро до поредния мол и ИКЕА. Градските активисти изтъкват редица причини защо метрото до там е нерентабилно и ще донесе далеч повече вреди, отколкото ползи както за района, така и за столичани.

От Спаси София твърдят, че удължението на метрото до ИКЕА е нелогично и от транспортна гледна точка.

Те споделят данни на общината, според които в района има само 1800 живущи и 8000 работещи попадат в обхвата му – много по-малко отколкото ежедневно превозва даже една автобусна линия. „Зоната спокойно може да се обслужва от автобусна линия, която да довозва до метро при Бизнес парка. Околовръстният път е с по 5 ленти в посока, по която автобусите ще се движат бързо и без задръжки. Защо ще строим метро успоредно на магистралата?„- питат градските активисти.

Симеоновският лифт, който често се изтъква от управляващите в полза на метрото до планината, се намира на над 1000 метра от метростанцията.

От организацията припомнят, че лифтът е частен и Столичната община няма механизъм, с който да принуди собственика да го удължи. Витоша ски се съди с общината, а ски центърът на Витоша почти не работи. Не е ясно как това подобие на лифт и ски зона ще генерират пътници като за метро, което има капацитет да превозва хиляди души всеки час. – обяснява Гергин Борисов.

Съществен проблем е и огромната сума, която ще бъде похарчена за изграждането на новия участък. Става въпрос за около 200 млн. лв., а ежегодната експлоатация ще струва на софиянци още около 5 милиона. В момент когато градският транспорт на София е заплашен от фалит, е безотговорно да се пробутва метро до всеки мол! Имаме съмнение, че става въпрос за лобистко начинание, което и в полза на големите частни инвеститори там, както и собствениците на молове и магазини. Да не забравяме, че сред тях е и един бивш президент на страната, който е част от ГЕРБ. Но това не само ще бъде платено от софиянци, но и ще бъде вредно за дългосрочното развитие на града. – припомня Гергин Борисов.

Според Бонев, парите трябва да се инвестират там, където носят максимални ползи за софиянци, а не за обслужване на нуждите на частни интереси, затворени комплекси и молове!

От Спаси София призовават гражданите да се включат активно в общественото обсъждане и да изразят позицията си. То ще се случи този четвъртък (22.04), от 17:30 ч., а за участие е необходимо да се следва този линк: https://city-council-sofia.webex.com/city-council-sofia/j.php?MTID=mc4bd63a3e34f5be4eb3a2dd541eb2b8b

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВМРО съзря ръката на Скопие в корупционния скандал в ЮЗУ „Неофит Рилски“

ВМРО пита кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет...

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели...

Върховният съд в Лондон решава за екстрадицията на Асандж

Върховният съд в Лондон решава дали да позволи на...

Лондон: Русия е пред дилема за армията си

Публикувани са обяви за набиране на военнослужещи за новия...

Задържаха край Казичене шофьор, превозвал нелегални мигранти

Шофьор е бил задържан в понеделник след пътен инцидент...

Румен Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Народното събрание следва да постанови акт по указа на...

Парламентът потвърди, че Мария Габриел няма да е премиер

Парламентът прие проект на решение, с което вицепремиерът и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img