Реклама

https://www.gerb.bg/bg

(Не)видимо „руско докосване“ в напрежението между София и Скопие

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

През последните десет дни няколко релевантни източника както от Северна Македония, така и от България дадоха изявления, в които директно или индиректно твърдят, че последното напрежение в отношенията между София и Скопие е провокирано от трета страна, като по този начин посочиха „руската разузнавателна служба“ и „Руската федерация“.

Това се посочва в анализ на meta.mk.

Съществуват някои малки вариации относно така нареченото „руско докосване“, като по този начин повечето от споменатите източници смятат, че такова докосване действа и от двете страни на границата. От друга страна, някои от източниците са съгласни, че тази дейност е по-силно застъпена в политическите и социалните среди в България, отколкото в Северна Македония.

Целият нов кръг от обвинения за руско влияние в спора между двете страни започна с изявлението на президента на РСМ Стево Пендаровски, дадено след заседанието на Съвета за сигурност, когато той предложи на правителството да приеме мерки за експулсиране или забрана за влизане в страната на лица или групи, влошаващи отношенията.

Говорим за предишни действия на македонските служби за сигурност, когато са били експулсирани трима души с българско гражданство, от които двама, очевидно, са били журналисти, а третият човек е бил доста гласовит във връзка с настоящите събития. Пендаровски добави, че „не може да разкрие подробности“, но че „някои от лицата и структурите“, споменати на пресконференцията, „са свързани и с руската разузнавателна служба“.

Сред споменатите от Пендаровски лица публиката разпозна депутата от Европейския парламент Ангел Джамбазки – както и самия него – както и лидера на българската парламентарна партия Възраждане Костадин Костадинов и председателя на сравнително новата структура „Фондация Македония“ Виктор Стоянов.

Вторият високопоставен служител на Северна Македония, който директно споменава Руската федерация като „трета страна“, облагодетелствана от лошите отношения между София и Скопие, е министърът на външните работи Буяр Османи. На 29.01.2023 г. в интервю за Радио „Свободна Европа“ на македонски език, няколко дни след изявлението на Пендаровски, той заяви, че „няма пряка информация“, но че е сигурен: че интересът на трети страни е да поддържат конфликтите в региона живи – понякога дори замразени – с цел да му влияят. Това е нещо познато и ние сме виждали това влияние отдавна, с различна интензивност, в различни периоди от отношенията, и то не само между България и Северна Македония, но и в Западните Балкани като цяло. В отговор на въпроса на журналиста да уточни за какъв интерес на трета страна става дума; той категорично заяви, че за Руската федерация.

Бившият български посланик и съпредседател на Смесената комисия по история и образование Ангел Димитров, за когото DW съобщи на македонски език, беше сред първите, които реагираха на споменаването на „руската връзка“:

Наистина не знам за какво говори Стево Пендаровски. Не съм чувал неговото изказване. Да се представят обаче проблемите с България като някаква руска намеса, ми звучи смешно, невероятно.

Може би имат предвид конкретни лица… Това е слабо политическо изказване, тъй като подобни обвинения трябва да бъдат подкрепени с редица сериозни аргументи, от една страна. От друга страна, проблемът за пореден път е отшумял. Проблемът е за вътрешната политика – по отношение на отношенията, създадени в тяхната страна с хора с българско самосъзнание, заяви Димитров.

Скоро след това бившият шеф на българската дипломация Екатерина Захариева отговори на „руската връзка“, – както съобщи Meta.mk – обвинявайки Пендаровски, че работи за интересите на Белград и Москва.

Президентът Стево Пендаровски не защитава интересите на родината си, а работи в полза на сръбската и руската политика на Балканите. С изказването си той пречи на развитието на отношенията между София и Скопие – заяви Захариева в интервюто за БГНЕС, предадено от Meta.mk.

Има български политици, на които не трябва да се разрешава влизане в Република Северна Македония, но също така трябва да им се забрани да действат на политическата сцена в България. Тези български политици искат да отделят България от Европа. Това са политици, които организират референдуми за излизане от Европа, те са против еврото и т.н. Те са политици, които открито защитават интересите на Кремъл в България, заяви бившият български министър на отбраната Бойко Ноев.

Всеки политик, който напада Република Северна Македония с цел политическа търговия, всъщност обслужва руския интерес. Перспективата е много по-сложна от това да се говори за шпионски връзки. Няма съмнение, че предполагаемите лица, посочени от г-н Пендаровски, са свързани с руските служби, защото имат свой собствен дневен ред, свой собствен генезис, който може да обслужва руския интерес.

Много е трудно обаче да се установи връзката с руските служби по отношение на инструкциите, финансите и т.н. Самата теза е вярна – всички политици и политически партии в България, които се насочват към Македония заради собствените си политически и меркантилни интереси, работят в полза на Русия. Въпреки това перспективата е много по-широка от това, което споменава Пендаровски, заявява бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Въпреки че руските представители на Балканите и в Москва не реагират на тези изявления – поне до публикуването на този текст – няма съмнение, че подобно влияние се забелязва в многобройните информации и дезинформации както в македонската, така и в българската медийна сфера, които допринасят за ескалацията на нападките на София към Скопие с вероятната крайна цел въпросът да остане отворен, като по този начин се отслабят шансовете за постигане на решение на спора.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обрат: Държавата няма да поема дълговете на „Топлофикация София“

Държавата няма да придобива вземания на "Булгаргаз" и БЕХ...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

С ново дело правозащитници се опитват са спрат германския оръжеен износ за Израел

Адвокати по правата на човека заведоха дело срещу решение...

Израелските сили застреляха двама палестинци на Западния бряг

Израелските сили застреляха двама палестинци, включително член на въоръженото...

Хунтата в Мали наложи цензура в медиите

Хунтата в Мали в четвъртък забрани медийното отразяване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img