Не сме изпълнили 55 мерки от Плана за действие като член на ЕС за 2021 г.

Това е близо 40%

Views 2429
0 0

Страната ни не е изпълнила 55 мерки, произтичащи от членството ни в ЕС.

Това стана ясно днес, след като правителството прие доклад за изпълнението на Плана за действие за 2021 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, към 30 юни тази година.

С мерките, заложени в Плана, се въвеждат директиви на ЕС, осигурява се прилагането на Учредителните договори, регламентите и решенията на Съюза, както и подготовката на позициите на България за заседания на Съвета на ЕС.

Общо 138 мерки са със срок на изпълнение до края на юни 2021 г. От тях са изпълнени 83, а неизпълнените са 55, или 39,9% .

Сред неизпълнените мерки са законопроекти, като 12 от тях са приети от Министерския съвет и се очаква да бъдат внесени в новото Народно събрание след конституирането му.

Относно останалите отговорните ведомства трябва да се положат допълнителни усилия за ускоряване процеса по тяхното разработване.

Общо 19 оставащи мерки от Плана за 2021 г. са свързани с 22 стартирали процедури по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз за неизпълнение на задълженията, произтичащи от правото на ЕС.

Текущият национален дефицит за въвеждане на директивите в областта на Вътрешния пазар в т.нар. Табло на Вътрешния пазар е 0.9% – 9 невъведени директиви от общо 980. Това е над определената в Акта за единния пазар цел от 0,5%.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

След близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет намери за неправомерна самата процедура по отстраняването на главния прокурор, като гласува да я остави „без разглеждане“. „За“ това да се отклони процедурата гласуваха 12 членове на ВСС, а 8 бяха против. „Фактите, които се изнасят, не дават основание за отстраняване на главния прокурор„, заяви […]