Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Не се търси конституционно мнозинство в този парламент, уверява Дариткова

Снимка/източник: БГНЕС

Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от ГЕРБ проект няма да бъде окончателният вариант за бъдещо гласуване. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя посочи, че проектът за нова конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико народно събрание.

По нейни думи първоначалният вариант на предложенията за промени в основния закон е внесен за дебати и бележки за изчистване на проекта, за да не бъдат упреквани в ГЕРБ в забавяне. Искаме да покажем, че сме готови на максимално ускорена процедура и да търсим съгласие на повече от 160 народни представители, подчерта Дариткова.

Тя увери, че ГЕРБ ще се срещнат с представители на всички парламентарно представени партии, като първата среща ще бъде с коалиционните партньори.

По нейни думи не се търси конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание. Предложението за нова конституция просто искало да утвърди процедурата за това, че се върви към свикване на Велико народно събрание.

Проектът на ГЕРБ в никакъв случай няма да бъде проектът, който ще бъде утвърден от ВНС, ако постигнем съгласие за свикването на такова, категорична бе Дариткова.

На въпрос дали ГЕРБ не изземва инициативата на президентската институция след заявената от Румен Радев необходимост да се обсъждат евентуални конституционни промени, тя заяви, че няма таен замисъл и управляващите следят пулса на общественото напрежение.

По нейни думи лицата на протеста са доста различни и техните искания са разнопосочни. Според нея това, което може да обедини едно общество, е да се търси решение за бъдещия път на държавата. Това можело да стане само след разглеждане и корекция на основния закон с едно сериозно представителство, каквото е Великото народно събрание. Чрез друг механизъм не може да се направи толкова цялостен преглед на функциониране на демократичното българско общество 30 години след началото на демократичните промени, обясни Дариткова.

Тя заяви, че до диалог може да се стигне след излъчването на легитимно представителство от страна на протестиращите. По нейни думи диалогът не може да бъде под напора и от позицията за окупация.

Дариткова изрази мнение, че целта на предложението на Мая Манолова референдум да определи дали гражданите искат промени в Конституцията, е да се забави процедурата.

Тя не уточни кои юристи стоят зад проект на ГЕРБ за конституционни промени и отново подчерта, че това не е окончателният проект. Проектът, под който ще се събират подписите на депутатите, ще бъде окончателно представен на 2 септември.

Този проект за конституция ще върви заедно с проекта за решение за свикване на Велико народно събрание и в следващите месеци, ако постигнем съгласие, до 2 ноември, и се вземе решение за свикване на ВНС, изцяло в правомощията на Великото народно събрание е да определи всеки един текст от конституцията, посочи Дариткова. Тя допълни, че в зависимост от избора на българските граждани на представители в това ВНС окончателният вариант на конституцията може да се различава от предложеното в момента.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Меглена Плугчиева хвърли оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния министър-председател...

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Русия осъди на седем години учен в областта на хиперзвуковите технологии

Руски учен, работил върху хиперзвукови технологии, беше осъден на...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img