Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Не се отказваме от Шенген, Донев критикува Нидерландия и Австрия за „двойни стандарти“

България покрива всички критерии за членство в Шенген и не се отказва. Няма да се пестят усилия в търсене на подкрепа от страна на Нидерландия и Австрия. За това бе категоричен служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерски съвет. Той посочи, че е имал среща с трима министри, вътрешния – Иван Демерджиев, на външните работи – Николай Милков, на правосъдието – Крум Зарков, по повод позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген.

Донев изброи три проверки в страната, в които нидерландската страна не е взела участие, едната била от страна на Австрия.

„За съжаление нидерландската страна не взе участие в тези проверки, изразените резерви на премиера на Нидерландия се опровергават от заключение на ЕК и противоречат на мнението на всички държави-членки и становището на ЕП и ЕК, че сме покрили 6 основни критерия„, обясни той.

Повече от очевидно е, че позициите на Австрия и Нидерландия са продиктувани повече от вътрешнополитически съображения, отколкото от прилагането на шенгенските правила в България„, смятат от кабинета.

Според българските власти с това решение се внася разделение в ЕС, поставя се под въпрос единството на съюза, пораждат се съмнения за полагане на двойни стандарти, особено от страна на премиера на Нидерландия, канцлерът на Австрия се позовава на шенгенската система като цяло, които не са отговорност на България, поясни Гълъб Донев. По думите му от страна на Нидерландия „има недостойни внушения“.

За ЕС, за Нидерландия, за Австрия и България отказът за членството ни в Шенген е пропуск, смята премиерът „заради защитата на външните граници„.

До 8-9 декември, когато се очаква окончателно решение, ще се правят още стъпки, разговори, срещи с цел да се покриват всички изисквания и критерии за Шенген. „Без значение дали правителството е служебно или редовно. Надяваме се на разум и мнозинството на другите страни-членки и решение въз основа на приемане на техните критерии, покрити от България 2011 г.“, заключи Донев.

Той изброи подробно положените досега усилия и призова парламентът да приеме реформите по Плана за устойчивост.

Министърът на МВР Иван Демерджиев коментира предположението на премиера на Нидерландия, че границата на страната ни се минава за 50 евро. Това не е доказано, а мнение, каза той.

Има надежда, че Австрия може да промени позицията си, Нидерландия има съмнения спрямо отпаднал механизъм, а не спрямо границите„, уточни той.

За проблеми по границите с мигранти, той бе категоричен, че имало репортажи-манипулации и обясни за разговори с турската страна. „Имахме няколко срещи с Турция и правителството прави индикации, че има промяна„, уточни той.

Мигрантите стават все по-агресивни, използват камъни, ножове, оръжие, ако я няма агресията, няма да има случаи с потърпевши служители на реда, коментира още министърът.

Иван Демерджиев критикува Австрия за решението за пазене не на външни, а на вътрешни граници. Заловените на българо-румънската граница са 107 лица, а над 150 000 са спрени да преминат, даде за пример той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

Чуждестранните компании, напуснали Русия заради войната са изгубили над $107 млрд.

Корпоративното напускане на Русия след инвазията й в Украйна...

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

Украйна: 537 деца са загинали в резултат на войната в Украйна

1269 са били ранени с различна степен на тежест

Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери (ВИДЕО)

"Аз имам един говорител и това е Христо Иванов"

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия обяви превземането на още едно село край Авдеевка и жп гара

Руското министерство на отбраната твърди, че руските войски са...

Радан Кънев: Нови избори могат да имат непредвидими последици

На път сме да извършим непростим политически грях с...

Израел предупреди четири европейски страни срещу признаването на Палестина

зраел предупреди четири европейски държави, че намерението им да...

Сняг заваля на прохода „Шипка“

Сняг заваля на прохода "Шипка", съобщава БНТ. Температурата там е...

Почина генерал-майор Съби Събев

Почина о. р. генерал-майор Съби Събев, съобщава "Нова телевизия". Министерството...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img