Не се изключва да има и български вариант на COVID-19

Прочитания 49
0 0

Вирусът не се е уморил и трябва да продължим да спазваме мерките много стриктно.

Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

Тя обясни, че причините за покачване на случаите на инфекцията са комплексни – липсата на колективен имунитет, новите варианти, които се разпространяват сред нас, и уморяването на обществото от мерките. 17 мутации има британският вариант на коронавируса, като за някои се знае какво правят, за други обаче вирусолозите нямат информация.

Британският вариант на коронавируса е вариант, който се свързва с по-тежко протичане и по-висока смъртност. Към момента все още няма категорично потвърдена информация за по-тежка клинична картина и по-висока смъртност, посочи проф. Александрова.

Според нея колкото повече проби се разчитат, толкова повече информация ще имаме. В Африка са южноафриканският и нигерийският вариант, но да не забравяме и бразилския вариант, като мутациите помагат на вируса да избяга срещата срещу насочените към него антитела, изтъкна проф. Александрова.

На проф. Александрова и е направило много силно впечатление една от хипотезите, че по времето на блокирането през ноември за разпространението на вируса вероятно е спомогнало това, че училищата са били отворени, при положение че е възможно децата и юношите до 18 години да са по-възприемчиви към COVID-19.

В момента е важен въпросът дали ни пазят антителата и ваксините, отбеляза вирусологът.

Клетъчният имунитет, който изграждаме, би трябвало да ни пази от новите варианти на коронавируса. Мутациите непрекъснато се променят и само животът ще даде отговор, категорична бе проф. Александрова.

Тя допълни, че са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото се надпреварваме с вируса. Според нея не е изключено да има и български варианти на COVID-19.

Проф. Александрова предупреди, че не трябва хората да си правят илюзии, че вирусът толкова лесно ще изчезне. В момента се работи и за комбинирана ваксина за COVID и за грип. В заключение проф. Александрова заяви, че грип няма и останалите респираторни заболявания са изчезнали.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Иоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заведения и фитнеси убеждават: "безопасни места сме" (ВИДЕО)

Нито ресторантите, нито фитнесите са огнища на зараза