Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Не е нужно смяната на гайка на Ф-16 да минава през парламента, смята Заков

Снимка: bTVnovinite.bg

Не е нужно смяната на една гайка в първите 8 Ф-16 да минава през парламента. Tова заяви бившият военен министър Драгомир Заков пред БНТ, който увери, че България има опит с големи сделки, включително и с проекта за нови изтребители, и в този смисъл можем да бъдем много по-гъвкави.

Действително проблемът с бойната ни авиация е сериозен, но сегашният кабинет има различни предпоставки да работи по различните опции, включително и Полша за ремонт на МиГ-овете. Формално компенсация никъде няма да пише в договора за доставката на първите 8 Ф-16. Преди да стигнем за голямата вноска за вторите 8 Ф-16 може да поискаме отлагане, което се явява вид компенсация, обясни Заков.

Ако покажем ясно, че работим за финализиране на проекта, американската страна ще прояви гъвкавост, смята бившият военен министър. Може би не точно министърът на отбраната, но правителството да има оперативна възможност да реагира по такъв тип договори.

Не може да си позволим авиацията ни да остане на земята за дълго време, подчерта Заков и добави, че служебното правителство трябва да вземе решение дали ще вземе изтребители на лизинг или не.

Той вижда приемственост от служебния военен министър Димитър Стоянов, като няма никакви притеснения за сектор Отбрана.

Гарант, че ще получим американските Ф-16, е американското правителство. Това стана ясно през февруари от отговор на тогавашния военен министър Стефан Янев на въпрос относно забавянето на доставката на американските изтребители по време на парламентарния контрол.

През февруари стана ясно, че изтребителите Ф-16 ще се забавят – първоначално се говореше за няколко месеца, а впоследствие премиерът Кирил Петков посочи срок от две години.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

ПП-ДБ: Причината за новите избори е Делян Пеевски

"Решението да отидем на нови избори, беше на Делян...

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

Радев поде кампания за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри 2028 г.

Президентът Румен Радев предлага България да се кандидатира за домакин...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img