Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Назначенията в администрацията – изцяло политизирани

Снимка: / Тодор Стефанов – Информационна агенция News24sofia.eu

Изцяло политизиран е изборът на ръководителите на висшите публични назначения в изпълнителната власт. Това стана ясно при представянето на анализ на Български институт за правни инциативи от д-р Теодор Славев, ръководител на проекта „Граждански мониторинг на публичните назначения – стратегически инструмент за добро управление„.

Фокусът на анализа е насочен върху държавните агенции в изпълнителната власт – 94 структури, без техните териториални подразделения. В анализа влизат държавните агенции, държавните комисии, административните структури, създадени с нормативен акт, държавно-обществените консултативни комисии към Министерски съвет, съвети към МС и областни администрации. Ръководителите на въпросните структури са изправени и подложени на корупционен риск и неправомерно влияние. Те изпълняват важни функции в разработването и изпълнението на политики, като при немалка част от работата на тези органи има материални интерес. Като пример за такъв материален интерес д-р Славев даде Националната агенция за приходите (НАП).

По-големият проблем остава публичността и информацията как работят структурите и органите на изпълнителната власт.

По думите му винаги, когато се сменя правителството, има значителна промяна и на ръководителите на функциите313 души са били сменени като ръководители на 94 структури за периода от 2009 г. до 15 юли 2022 г. През този период обаче въобще не се спазвала мандатността, която е регламентирана със закон. От анализа стана ясно още, че почти всяка дейност на държавата се приема като кариеризъм, а всяка нова структура – като разширяване и окопаване на държавните служители в администрацията. Започва да се оформя и разбирането за висшата държавна служба, като директори на дирекции и ръководители на структури. За тези длъжности обаче се изисква предприемаческа култура и разбиране от потребностите на гражданите.

Централен остава въпросът за независимостта на агенциите, като е много трудно да се изследва тяхната независимост. В някои случаи ръководител на определена структура е много близък до министъра и е част от политическа сила, но ефектите от работата му, които се оценяват, са високи. Най-значим индикатор по отношение на независимостта, е участието на ръководителите на структури в мрежи – така получават собствен авторитет и тежат повече на мястото си в целия комплекс на държавната администрация, обясни д-р Славев.

Д-р Исидора Димова от Българския институт за правни инициативи изтъкна, че при различни проучвания се констатират недостатъци и дефицити в държавните агенции – припокриване и дублиране на функциите им с министерства, ограничен капацитет за политики, липса на парламентарен контрол и др. От 2009 г. досега са сменени петима председатели на ДАНС като само Димитър Георгиев се задържа на поста повече от две години, посочи тя.

От 2009 г. ръководителите на Агенцията по вписванията се задържат от няколко месеца до не повече от 3 години.

Изводите са от анализа на правния институт са, че има недобра структура на системата, неспазване на ключови принципи на демокрацията и доброто управление при назначаване и освобождаване от дадена длъжност и наличие на множество възможности за политическо влияние при назначенията.

Д-р Мартин Граматиков добави, че най-често срещаният подход в ЕС при назначения също е политическият. Логиката тук е, че всяко едно правителство, за да може да осъществява своите политики, трябва да има доведени хора, да ги споделят и да ги прилагат. Въпросът, по думите му, е къде е прозрачността и участието на обществото за този вид назначения.

Директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова се надява чрез представянето на анализа да бъде стимулирана сериозна дискусия не само за модернизирането на администрацията, но и за кадровото ѝ реформиране. Разговорът за реформата в администрацията е разговор, който на фона на всички събития остана встрани, но не трябва да се залъгваме, че този разговор не е важен, защото начинът, по който е организирана една администрация и управлявана от една или друга партия, се отразява на всички граждани, подчерта Гяурова.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сирия ще се брани само от израелски удари (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Сирия е разположила около столицата си Дамаск своите произведени...

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Цените на зърнените стоки остават стабилни по световните борси

Втората седмица на месец април също не бе белязана...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img