НАТО готов да прати контингент от 5000 души в района на Балтийско и Черно море

News24sofia.eu
Прочитания 4334
0 0
Снимка: ЕПА/News24sofia.eu

НАТО е готов да прати контингент от 5000 души в района на Балтийско и Черно море. Това разкри генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той уточни, че разпологането на допълнителните сили в района може да стане до дни при ескалация на напрежението в Украйна.

Очаква се в новият военен контингент Франция да играе водеща роля.

„Телеграф“ разкри, че Великобритания и САЩ обмислят възможността да изпратят по 1000 военни в Румъния, България и Унгария.

В понеделник Пентагонът съобщи, че САЩ са решили да приведат в състояние на повишена бойна готовност над 8 000 хиляди военни, които в случай на небоходимост да бъдат изпратени в Европа.

Евентуалното изпращане на войски при руско настъпление срещу Украйна още не е одобрено от британското правителство.

Премиерът Борис Джонсън заяви по-рано, че страната му е готова да обмисли възможността за изпращане на допълнителни сили в Европа.

Той каза, че се обсъжда увеличение на присъствието на НАТО в Румъния и Унгария.

Борис Джонсън обаче отхвърли възможността за изпращане в Украйна на военни от Великобритания или друга държава от НАТО, тъй като Украйна не е член на Алианса.

На 17 декември руското външно министерство публикува предложени от Кремъл проектоспоразумения с гаранции за сигурност от САЩ и НАТО.

В документа Москва настоява за отказ от разширяване на Алианса на изток и изтегляне на натовските сили от Източна Европа.

Западът вече отхвърли тези руски искания като неприемливи.

Ултиматумът на Кремъл дойде на фона на струпването на руски елитни войски от Сибир край границата с Украйна.

Москва отрича твърденията на Запада и Киев, че планира инвазия.

В същото време над 100 000 руски военни са разположени по границата с Украйна.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Самолет е в готовност да прибере от Украйна дипломатите ни и семействата им

София няма да изпраща войници