Nasdaq обяви отписване от борсата на знакови руски компании

Екип на News24sofia.eu

Мерки срещу руската агресия

Views 646
0 0
Снимка; GettyImages

Борсата Nasdaq обяви отписването на редица компании, чиято основна дейност е съсредоточена в Русия.

Както се посочва в съобщенията на американската платформа за търговия, тя е уведомила Yandex N.V., Ozon Holdings Plc, Qiwi Plc и HeadHunter Group Plc, че акциите им ще бъдат извадени от списъка от 24 март, освен ако компаниите не обжалват решението.

„Яндекс“ вече заяви, че ще подаде жалба пред Nasdaq в близко бъдеще. Ozon също обмисля такава възможност, заявиха от компанията. Жалбата трябва да бъде подадена в рамките на седем календарни дни от получаването на уведомление от борсата, а изслушването се провежда в рамките на 45 дни от обжалването, обясниха от компанията.

Nasdaq спря търговията с акциите на изброените емитенти по същото време, на 28 февруари 2022 г., дни след началото на конфликта в Украйна. Оттогава насам те не са били възобновявани.

И четирите компании са регистрирани на Московската борса.

Qiwi има свободно търгуеми акции в размер на 71,5% от общия брой акции (най-големият акционер на компанията е Сергей Солонин с 28,2% от акциите и 71,2% от гласовете), а HeadHunter – 61,9% (22,8% от услугата за набиране на персонал е собственост на Kismet Capital на Иван Таврин).

Свободно търгувани акции на Yandex – 87,6% от капитала (основният собственик на компанията – семеен тръст, създаден от Аркадий Волож, той притежава 8,5% от капитала на Yandex и 45,1% от гласовете).

Озон е с фрий-флоут под 50% (компанията има двама основни собственици – Система с 31,8% и Восток Инвестмънтс Холдинг с 27,7%).

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Провокация преди ключова визита в Токио