Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Народното събрание каза „да“ на вторите F-16 (ОБНОВЕНА)

Депутатите от 48-ото Народно събрание приеха проекта за вторите осем F-16, block 70. Народните представители гласуваха със 162 гласа „за“, 44 „против“ и 8 „въздържали се“. Законотворците поискаха и прегласуване, като при него резултатът бе – 162 гласа „за“, 49 „против“ и 11 „въздържали се“.

По време на дебатите, бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков увери, че формацията ще подкрепи проекта на решение за изтребителите. Даниел Лорер от ПП призова „Възраждане“ да четат преди да говорят за изтребителите и ако искат еднолично да управляват държавата.

Според „Възраждане“ това е апотеоз, вълната на който започнала от правителството на ГЕРБ, ПП и продължила при новото служебно правителство на Гълъб Донев. Това не е проект за инвестиционен разход, а разпореждане за директна покупка на съоръжения и машини. Ще купим нещо, което не знаем какво е, посочи Николай Дренчев и запита какво има в проекта – хвърчила или пуканки.

Имаме нужда от самолети сега, а не от самолети, които все още не са произведени. Това, което сега се гледа и ще се гласува, е абсолютно ненужно, защото се подписва един празен чек, посочи Дренчев и добави, че ако не храним нашата армия, ще храним чуждата такава.

Той настоя да се сезира Конституционният съд, ако депутатите приемат закупуването на вторите осем F-16. Тази сделка няма никаква полза за българската авиация и българските отбранителни способности. Надявам се Костадин Костадинов и Корнелия Нинова да съберат необходимото мнозинство, за да изпратят тази сделка в Конституционния съд, заяви Дренчев.

Той ще иска среща с президента Румен Радев, който да изпрати също сделката за вторите F-16 в КС.

Ивелин Първанов от „Възраждане“ добави, че се връщаме във времената на петилетката и ще чакаме нещо, което сме виждали само на рекламни клипчета. От формацията на Костадин Костадинов ще гласуват против сделката за вторите осем.

Атанас Славов от ДБ заяви, че в рамките на два дни парламентът има шанса да върне България сред европейските държави, които ясно са заявили своите ценности. Сключването на новия договор за вторите осем F-16 означава, че просто депутатите ще си свършат работа, която остава недовършена, докато няма изградени бойни способности на армията и на ВВС.

Нямаме време да чакаме още 10 години, докато имаме възможност да купуваме F-35. Самолетите не са близалки в супермаркета, които можем да си купим, пълнейки кошницата със сладоледи и близалки, сравни метафорично Славов.

САЩ няма да ни продадат F-35 в момента, защото доверието и партньорството се гради с години, изтъкна депутатът от ДБ. Според него, ако не се купуват нови самолети, авиацията ни няма на какво да лети. Русия избра да се превърне в авторитарна държава, а не държава от демократичния свят и там поддръжка на изтребителите ни не може да има, обясни той и апелира да не се прави спекулация с какво ще лети ВВС. Дайте едно ключово предложение на какво да летят българските пилоти? Вие ще купите ли F-35? Не мисля, но ако внесете предложение, ние ще ви подкрепим, обърна се Славов към парламентарната група на БСП.

Славов призова депутатите да подкрепят изтребителите и армията ни.

От ДПС също взеха думата. От формацията на Мустафа Карадайъ заявиха, че с решението България предоставя възможност на изпълнителната власт да подготви договорите, които ще пристигнат и ще могат да се прочетат в секретно деловодство. Който говори за договори от трибуната, говори за неистини. Да не си играем със страховете на хората, призова Джейхан Ибрямов.

Модернизацията на армията ни е започнала през 2008-2009 г., а защо сме стигнали дотук през 2022 г., запита Ибрямов. Ако депутатите са си направили труда да отворят проекта за решение, в мотивите е обяснено каква е прогнозната цена, кога ще дойдат новите осем самолета, по кой договор се изпълняват, какви гаранции, ако има залегнали и какви ще са в новия договор.

За катастрофите и авариите не отговаря страната, която доставя бойните самолети, уточни Ибрямов.

Най-лесно е да се каже, че финансовите средства е възможно насочени за социални помощи. Това е заигравка със страховете на хората и ако проектът за модернизацията на армията бъде блокиран, парите щели да бъдат насочени за други политики или социални дейности!? Няма такова нещо, категоричен бе Джейхан Ибрямов.

F-16, Block 70 не означава 1970-та година, отсече депутатът от ДПС. Да се спекулира, че договорът не е изгоден за държавата и ощетява едни отрасли за сметка на други, е несъстоятелен, според формацията. Според Ибрямов обучението на българските пилоти трябва да върви в по-ускорено темпо.

Той настоя проектът на решение да бъде подкрепен от депутатите. ДПС ще гласува „за“ вторите осем F-16. Ибрямов се надява 48-ото Народно събрание да има договора за доставката на втората партида самолети.

Христо Гаджев от ГЕРБ добави, че дебатът затова дали самолетът е на хартия или на чертеж е безсмислено и глупаво. Всяко нещо, което се купува ново се произвежда и не е налично някъде да стои в склад, посочи Гаджев.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев заяви, че от формацията ще подкрепят решението за изтребителите.

Военният министър Димитър Стоянов благодари на депутатите за одобрението на проекта за вторите осем изтребителя F-16. Той заяви, че България трябва да има още осем самолета, защото в първия договор няма пълен боен комплект, няма въоръжение въздух-земя. Затова има втори договор, в който се предвижда да бъдат доставени допълните двигатели и възнаграждения.

Стоянов уточни, че МО полага усилия поне двигатели от Косово да вземе, защото жизненият цикъл на МиГ-29 няма да достигне до 2029 г., а ще приключи още през 2023 г. Говорейки за модернизацията и за преговорите със съюзници, че е необходима транзитна платформа – без нея България няма да може да охранява въздушното си пространство, предупреди Стоянов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Световни лидери осъдиха агресията на Иран (ВИДЕО)

Техеран бил прекрачил границите на дипломацията

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Хиляди грузинци казаха „не“ на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци протестираха в понеделник в столицата Тбилиси, докато...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img