Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нападения срещу италиански дипломатически представителства в Европа

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Италианският премиер Джорджия Мелони каза в изявление в събота, че италианска дипломатическа собственост е била обект на вандализъм в Германия и Испания, предава Associated Press.

Премиерът каза, че колата на дипломата Луиджи Естеро е била опожарена в Берлин, докато италианското консулство в Барселона е било атакувано от вандали. Няма съобщения за пострадали. Италианската информационна агенция ANSA съобщи, че и двата инцидента са станали в петък.

Мелони каза, че италианското правителство следи „със загриженост и внимание тези нови случаи на насилие срещу наши служители и дипломатически мисии„.

Насилието идва почти два месеца след палежа на дома на италиански дипломат в Атина. Тогава малко известна анархистка група пое отговорност, наричайки това проява на солидарност към лишения от свобода италианския анархист Алфредо Коспито, който преди три месеца обяви гладна стачка заради условията в затвора в Сардиния.

През 2012 г. Коспито простреля с пистолет в крака Роберто Адинолфи, главния администратор на Ansaldo Nucleare, италианска компания за ядрена енергия. Коспито заяви в съда, че е стрелял по Адинолфи, за да протестира срещу развитието на ядрената енергия след ядрената катастрофа във Фукушима в Япония.

Предишна атака впоследствие беше свързана с Коспито: детонацията на експлозиви през 2006 г. пред полицейска академия във Фосано, град в Пиемонт в Северна Италия. Няма пострадали при експлозията късно през нощта.

Миналия април Върховният съд на Италия постанови, че лишеният от свобода Коспито е действал като главен подбудител на анархистка терористична дейност, общувайки с колеги анархисти чрез книги, статии, онлайн съобщения и коментари, докато е излежавал присъди в затвора с висока степен на сигурност в Банкали, Сардиния.

Властите го обвиниха, че е действал като лидер на войнствена анархистка група с връзки извън Италия, известна като Неформалната анархистка федерация – Международен революционен фронт. Този колектив от „въстанически анархисти“ се разглежда като нарастваща заплаха в доклад от 2014 г. на Центъра за борба с тероризма в Уест Пойнт, американската военна академия.

Обявявайки го за лидер на анархисткото движение, италианските власти наредиха Коспито да бъде поставен в пълна изолация, прекъсвайки контакта му с външния свят. Така той споделя съдбата на прословутите свирепи босове на италианската мафия, които също са напълно изолирани от външния свят.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с...

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

Чуждестранните компании, напуснали Русия заради войната са изгубили над $107 млрд.

Корпоративното напускане на Русия след инвазията й в Украйна...

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нови протести в Израел

Искания за оставката на премиера

Румен Христов очаква пълно обединение на десните партии у нас

В България рано или късно ще има пълно обединение...

Почина сенаторът Джо Либерман

Погребението ще е в петък

Северна Корея няма интерес към среща на върха с Япония

Северна Корея заяви във вторник, че провеждането на среща...

43-годишен мъж от Суворово остава в ареста за нанесен побой на жена си

43-годишен мъж от град Суворово е задържан под стража...

Русия плаши ЕС с реакция при изземване на активи за Украйна

Русия няма да остави без реакция планираното от европейците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img