Надпартиен кабинет прогнозират анализатори

Борисов има един коз в ръкава – да не е премиер

Views 78237
0 0
Снимка: архив БГНЕС

ГЕРБ ще се опита да направи кабинет. Тази позиция изрази пред Нова телевизия политологът Андрей Райчев, който смята, че ще се търси формула за управление като не изключи правителство до местните избори.

Без ДПС обаче не става, Български възход ще подкрепят кабинет. Той не изключва подкрепа и от БСП за такова управление. По думите на Райчев, Корнелия Нинова е в много тежка и трудна ситуация. Политологът обаче не пожела да коментира подробности от кухнята на левите.

Въпросът според Райчев е дали Бойко Борисов ще иска да управлява с БСП и ДПС. Вариант е такова правителство да получи подкрепа и от „Демократична България“.

ГЕРБ и Борисов имат един коз, който могат да извадят от ръкава – лидерът на ГЕРБ да не е премиер. Така би се намерила по-лесно подкрепа, смята Райчев.

В момента мечта на Румен Радев сега е да има правителство, тъй като е ужасно да се управлява без парламент, поясни той.

Андрей Райчев не изключва и ГЕРБ да предложи правителство на малцинството.

Според Димитър Ганев от „Тренд“ лидерите на партиите няма да отхвърлят идеята за избори през януари. Тогава изборът ще е между опита на ГЕРБ да състави кабинет или принципната позиция на ПП – „никога с ГЕРБ и ДПС“.

Вариант е надпартийно правителство, смята Ганев. Всички партии обаче ще си правят сметка за местните избори, които са следващата година. По мнението му Бойко Борисов няма да направи правителство на всяка цена.

Математически, коалиции може да има между ГЕРБ-ДПС-„Демократична България“, ГЕРБ-ДПС-БСП, ГЕРБ-ПП-ДБ. Те обаче са неприемливи за хората и самите партии. Вчера получихме вота на избирателя – количествено преструктуриране на същата политическа ситуация от последните 2 години, няма качествено нов момент, който да даде светлина в тунела, коментира пред bTV Геновева Петрова, политолог от „Алфа рисърч“.

Тя направи анализ на вота по отношение на възрастта на гласоподавателите: 30-годишните са подкрепили ПП, същите миналата година са подкрепили ИТН. ГЕРБ печели вота на икономически активното поколение. БСП има водеща позиция сред възрастните избиратели, но ГЕРБ ги конкурира.

33.5% искат да има на всяка цена правителство, 26.3% – задължително с ГЕРБ, 27.8% – задължително с ПП, експертно/надпартийно правителство – 33.5%. Именно тези цифри сочат, че има вариант за правителство, каза Геновева Петрова.

Една от големите грешки на партиите пред избирателите е, че не заявиха в каква коалиция биха управлявали. Дали ще се отиде към експертно правителство е въпрос на политическо решение, то обаче не носи политическа отговорност, заключи Петрова.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ПП пълни с ентусиазъм въпреки второто място

„Продължавамае промяната“ (ПП) няма да подкрепи правителство около ГЕРБ. Тази позиция изрази пред Нова телевизия Андрей Гюров от ПП. Ние сме дългосрочен проект, изтъкна той и затова партията трябвала да отстоява принципите си. В резултата си ПП вижда много потенциал. В партията били пълни с ентусиазъм. Българският избирател даде своя […]