Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Надежда Йорданова: РСМ трябва да е в ЕС, за да не бъде оставена в орбитата на Русия

Снимка; архив БГНЕС

Това е много отговорно, добро решение за българския интерес, коментира в Сливен министърът на правосъдието Надежда Йорданова, цитирана от Нова телевизия, във връзка с решението на Народното събрание България да приеме позиция по предложението на френското председателство на Европейския съюз за Северна Македония, която дава право на правителството да свали българското вето върху преговорите на страната за членство в ЕС.

Поздравявам народните представители, съпредседателят на „Демократична България“ внесе много добър проект на решение, което трябваше да се случи по-рано, заяви Йорданова.

По думите й Република Северна Македония трябва да е член на Европейския съюз, защото иначе „ще бъде оставена в орбитата на Русия„.

Йорданова посети Сливенския женски затвор, където се срещна с лишени от свобода жени, които определят себе си като жертва на домашно насилие.

По-късно от Министерството на правосъдието разпространиха официално съобщение за посещението й.

Случаите на домашно насилие в последно време се увеличиха значително и става все по-ясно, че много от тях водят до престъпления. Тоест, понякога превръщат жертвата в престъпник. Включително и днес чухме такива истории, което показва още веднъж колко е важно държавата да осигури по-добра защита и по-добра превенция, за да не се стига до това. След днешната среща мисля, че трябва да се помисли дали самите институции, когато установят случаи на домашно насилие, да могат да предприемат мерки. Защото сега, когато става дума за пълнолетни лица, до самата жертва на насилие трябва да инициира процеса, е те често се страхуват или биват заплашвани от партньорите си„, заяви Надежда Йорданова.

С нея в Сливен беше и началникът на кабинета и ръководител на работната група по проекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие Лилия Симеонова.

Законопроектът, изготвен в Министерството на правосъдието след интензивни заседания на широкия кръг експерти, беше публикуван за обществено осъждане в началото на седмицата. Надежда Йорданова е разяснила пред лишените от свобода предлаганите промени като: улеснения достъп до правосъдие, разширения кръг на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличените мерки за защита, които могат да се налагат от компетентните органи. Проектът предвижда още създаването на Национален съвет за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие, както и създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Към днешна дата в затвора в Сливен лишените от свобода са 207, а в ареста, който беше отрит преди 3 години, са настанени 25 обвиняеми и подсъдими.

Правосъдният министър разгледа днес и средно училище „Аргира Жечкова“, което преди два дни празнува своя 50-годишен юбилей. Всяка година в образователния процес в Сливен се включват десетки жени с незавършено средно образование, като през тази учебна година те са били 70. В училището, освен знания, те имат възможност да получат и професионална квалификация за шивач. Училището има филиали в затворите във Варна и Бургас, където са се обучавали над 130 лишени от свобода.

В детската ясла към затвора са настанени една майка със своето бебе и една бременна жена. Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в Отделението за бременни и майки с деца към затвора до навършване на едногодишна възраст.

Обновеното със средства от Норвежкия финансов механизъм отделение разполага с 10 легла, кът за игра, млечна кухня с възможност майките да приготвят храна, сервизно помещение за децата с баня, пералня и сушилня. От откриването на отделението за майки с деца преди 8 години, там са отгледани 30 бебета.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда...

Симеон Дянков вижда няколко опции пред ГЕРБ за правителство

Не вярвам, че служебният кабинет ще работи дълго. Това...

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img