Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Над половин милиард платила държавата за незаконни ремонти

Снимка: архив БГНЕС

Над половин милиард лева са разплатени по незаконен начин от страна на държавата по инфраструктурни проекти, по които се е работило без необходимите според закона книжа. Това заяви на брифинг на тема „Изразходвани публични средства за незаконно строителство на държавни обекти“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Общата стойност на проектите, по които е било възложено авансово плащане, е малко над 1 милиард и 20 милиона лева. Разплатени са обаче около 60%, т.е. малко над 580 млн. лева, от които 212,14 млн. лева за лотове 5 и 6 на АМ „Хемус“, 50% от парите по текущи ремонти (733 млн. лева), много от които обаче представлявали основни, за което взе решение предишният редовен кабинет „Петков“, като към тази сума се прибавят и авансите, дадени и за ремонт на язовири, които обаче са в юрисдикцията на Министерството на икономиката и индустрията, а МРРБ няма конкретни данни, обясни в подробности на въпрос Шишков.

Това са само разплащанията по констатираното към момента незаконно строителство, тези разплащания може да са много повече и сумата да набъбне„, подчерта изрично, като преповтори неколкократно очакванията си в течение на пресконференцията шефът на регионалното ведомство.

Абсолютно е възможно след местните избори, когато се смени управлението в общините, тази вълна от незаконно строителство, която установяваме от страна на държавната администрация, да бъде установена и от новите ръководители на общините. Проблемите са изключително сериозни, защото са харчени публични средства, средства на всички нас„, продължи той.

Министърът даде и примери за евентуално незаконно строителство на местно ниво – проект между селата Мирово и Асеново в община Стражица, обект в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ във Варненско, бул. „Иван Гешов“ в столицата и не на последно място – водопроводът, свързващ София и Перник, построен в началото на 2020 от кабинета на ГЕРБ по време на водната криза в град Перник.

А какво е решението – обектите, за които е бил даден огромен обществен ресурс, да бъдат обявени за търпими по силата на промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), преповтори идеята си, лансирана преди месеци, Шишков. 

Министерски съвет е внесъл в Народното събрание текст за търпимост, за да може да се узакони това незаконно строителство, където са похарчени огромни държавни пари. Нямам проблем да се намерят и други предложения за решаването на проблема, но трябва да се реши тази изключително проблемна тема„, заяви главата на регионалното министерство.

Предстои законопроектът да бъде гледан в ресорната регионална комисия още тази седмица. „Това не е амнистия, предлагаме това строителство да бъде обявено за търпимо, но едва тогава, която отговаря на съответните норми, за да може обществото да е спокойно за качеството му. Защото в момента това не е така„, изрично подчерта Иван Шишков.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ

Мартин Димитров иска договорът да се предоговори

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

Скандално в News24sofia.eu! Бойко Рашков нападна журналистът Николай Караколев (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=A076ow3cyKI Бившият вътрешен министър Бойко Рашков очевидно е кълбо от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img