Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Над 500 млн. лв. повече пари за пенсии отчита НОИ за първите 6 месеца на 2022 г.

Снимка: архив БГНЕС

Разходите за пенсии за първите 6 месеца на годината са с над половин милиард лева повече в сравнение с полугодието на 2021 г. Това става ясно от данните, които Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя всеки месец, във връзка с касовото изпълнение на бюджетите на социалноосигурителните фондове, администрирани от института.

Консолидиран бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО)

Към 30 юни 2022 г., общият размер на отчетените приходи е 4 702,9 млн. лв., което представлява 48,6% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 363 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2021 г. Общо отчетените разходи възлизат на 8 153,9 млн. лв. или 48,4% от заложените в плана за годината. Разходите са с 308,4 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2021 г.

В структурата на общите разходи най-голям дял заемат разходите за пенсии, които са в размер на 6 963,5 млн. лв., 49,3% изпълнение на плана за годината. Разходите за пенсии за първите шест месеца на годината са с 564,1 млн. лв. или с 8,8% по-големи спрямо същия период на 2021 г.

За изплащане на т.нар. „ковид добавки“ от 60 лв. към пенсиите на всички пенсионери са изразходвани 736,2 млн. лв. Тези средства не са планирани в бюджета на ДОО за 2022 г. и са от сметката за чужди средства на НОИ, разкрита на основание ПМС № 479 от 2021 г. За еднократни добавки от 75 лв. на ваксинираните пенсионери са изразходвани 56,1 млн. лв. Тези средства също не са планирани в бюджета на ДОО за 2022 г. и са от сметката за чужди средства на НОИ, разкрита на основание ПМС № 474 от 2021 г. За изплащане на допълнителни компенсаторни суми за разликата до размера на дохода от пенсии през декември 2021 г. са изразходвани 100,8 млн. лв., като сумата се отнася за януари, февруари, март, април, май и юни 2022 г. За изплащане на т.н. „великденски“ добавки от 70 лв. на всеки пенсионер са изразходвани 142,1 млн. лв.

Следващата по значимост и големина група разходи в консолидирания бюджет на ДОО са разходите за изплащане на парични обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване, които към 30 юни са в размер на 1 013,5 млн. лв. или 44,3% изпълнение на плана за годината. Отчетените разходи за шестте месеца на годината са с 6,8 млн. лв. повече спрямо същия период на 2021 г.

Общият размер на отчетените трансфери (нето) по консолидирания бюджет на ДОО към месец юни е 3 422,8 млн. лв.

Учителски пенсионен фонд

Отчетените приходи в Учителския пенсионен фонд към 30 юни са в размер на 43,1 млн. лв., което представлява 40,8% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 0,3 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2021 г.

Общо отчетените разходи на Учителския пенсионен фонд към 30 юни са в размер на 31,9 млн. лв., което представлява 46,4% изпълнение на плана за годината. Извършените разходи са с 6,3 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2021 г.

Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“

Отчетените приходи към 30 юни са в размер на 1 177,3 хил. лв., което представлява 47,1% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 280,3 хил. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2021 г.

Общо отчетените разходи са в размер на 576,1 хил. лв., което представлява 12,1% изпълнение на плана за годината. Извършените разходи са с 1 713,8 хил. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2021 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спешната линия 911 е прекъснала в няколко щата

В няколко щата на САЩ имаше прекъсване на телефона...

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Радев поде кампания за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри 2028 г.

Президентът Румен Радев предлага България да се кандидатира за домакин...

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img