Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Над 5% спад в износа ни на стоки за ЕС

Износът на стоки от България за ЕС намалява с 5.6% през периода януари – октомври 2020 г. и е в размер на 29 762.1 млн. лева.

Данните на Националния статистически институт са в сравнение със същия период на 2019 г. и

Основни търговски партньори на страната ни са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70% от износа за държавите членки на ЕС.

През октомври 2020 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 321.9 млн. лева.

През периода януари – октомври миналата година при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2019 г. е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (37.9%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (28.4%).

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (42.1%).

Вносът на стоки у нас от ЕС през периода януари – октомври 2020 г. спада с 10.9% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 29 823.2 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

През октомври 2020 г. вносът на стоки в България от държавите членки на ЕС, намалява с 12.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 347.4 млн. лева.

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – октомври 2020 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на 2019 г. е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (8.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (53.0%).

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – октомври 2020 г. е отрицателно и е на стойност 61.1 млн. лева.

По данни на НСИ между януари и ноември 2020 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 12.3% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 16 958.2 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Сърбия, Република Северна Македония и Руската федерация, които формират 54.9% от износа за трети страни.

През ноември 2020 г. износът на стоки от България за трети страни спада с 20.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 555.8 млн. лева.

През периода януари – ноември 2020 г. при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2019 г. е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (40.4%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (59.0%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (26.9%).

Вносът на стоки у нас от трети страни през периода януари – ноември 2020 г. пък намалява с 9.6% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 21 133.1 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия и Украйна.

През ноември 2020 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства с 3.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 149.3 млн. лeвa.

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – ноември 2020 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на 2019 г. е отчетено в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (94.2%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (81.5%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (50.6%).

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с трети страни през периода януари – ноември 2020 г. е отрицателно и е в размер на 4 174.9 млн. лева.

През ноември 2020 г. външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) с трети страни също е отрицателно и е на стойност 593.5 млн. лева.

През периода януари – ноември 2020 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 50 011.9 млн. лв., което е със 7.8% по-малко в сравнение със същия период на 2019 година.

През ноември 2020 г. общият износ на стоки възлиза на 4 847.4 млн. лв. и намалява с 9.6% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари – ноември 2020 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 54 484.0 млн. лв. (по цени CIF), или с 9.9% по-малко спрямо същия период на 2019 година.

През ноември 2020 г. общият внос на стоки намалява с 0.5% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 5 677.0 млн. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) е отрицателно през периода януари – ноември 2020 г. и е на стойност 4 472.1 млн. лева.

През ноември 2020 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) също е отрицателно и е на стойност 829.6 млн. лева.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Полша обясни защо не е свалила руската ракета

Говорителят на Оперативното командване на полските въоръжени сили Яцек...

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Държавният секретар Антъни Блинкън в понеделник повтори позицията на...

МС осъди терористичния акт в Москва и поиска разследване (ОБНОВЕНА)

България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния...

Почина сенаторът Джо Либерман

Погребението ще е в петък

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img