Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Над 288 000 семейства получиха помощи за отопление

Общо 288 350 семейства са подпомогнати със социална помощ за отопление през тази зима, съобщават от Агенцията за социално подпомагане.

От тях 261 001 са получили целева помощ за отопление за петте месеца на отоплителния сезон в размер на 523.55 лв., а одобрените за получаване на еднократна финансова подкрепа от 300 лв. са 27 349.

И през тази година най-много са отпуснатите целеви помощи за отопление с твърдо гориво (дърва и въглища) – 225 389. От тях 2 250 са в натура. На 30 006 лица и семейства помощта е отпусната за отопление с електроенергия, на 5 166 – за парно и на 440 – за природен газ. Най-голям брой са получилите целева помощ за отопление в областите Пловдив – 20 772, Благоевград – 20739 и Враца – 12 669.

При установено нарушение за разходването по предназначение помощта трябва да бъде възстановена, а злоупотребилите ще бъдат лишени от възможност да я получат за следващия отоплителен сезон.

От АСП припомнят, че еднократната финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лв. е била въведена от служебното правителство, което осигури и допълнителни разходи за изплащането ѝ. Тя е предназначена за всички, на които е отказано отпускането на целева помощ за отопление поради превишаване на определения диференциран доход с до 30 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна регистрация в дирекция „Бюро по труда“, която да е активна и към 1 ноември. От нея можеха да се възползват и хората, които отговарят на критериите за получаване на целева помощ за отопление, но не са кандидатствали за нея в определения за това срок – до 31 октомври 2021 г.

Помощта се изплаща еднократно съгласно избрания от хората начин – по лична банкова сметка или чрез „Български пощи“. За тези, които са заявили получаването на помощта по банков път, средствата вече са преведени по посочените от тях лични сметки.

Изплащането на помощта чрез териториалните поделения на „Български пощи“ ще бъде в периода от 9 до 23 декември включително. Ако някой няма възможност да получи лично помощта си в пощенския клон, това може да направи негов роднина или близък с нотариално заверено пълномощно.

Неполучените средства за еднократна финансова подкрепа се възстановяват в държавния бюджет.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

Меглена Плугчиева хвърли оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния министър-председател...

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Главчев продължава с масовата смяна на заместник министри

В Министерството на иновациите и растежа, МОСВ и МТСП

Спасиха две деца от пожар в апартамент в софийския квартал „Люлин“, възникнал докато дядо им бил за банички

Съсед обаче разказва, че децата - на 2 и на 8 г., често били оставяни сами, а възрастният мъж лъхал на алкохол

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img