Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Над 28 млн. гласуваха за президент в Иран

Снимка: ЕПА/News24sofia.eu

Най-малко 28,4 милиона души са гласували на президентските избори в Иран до 02:00 часа. Това заяви в събота Джаханбахш Ханджани, говорител на предизборния щаб на кандидата Абдолнасер Хемати.

Към 02:00 часа са гласували 28,4 милиона души„, цитира го Борна. Според Ханджани

Хемати е поискал от Министерството на вътрешните работи да удължи времето за гласуване, но е получен отговор, че във връзка с разпореждането на Съвета на пазителите на иранската конституция това е невъзможно„.

По-рано ръководителят на щаба за изборите на Ислямска република Джамал Орф заяви, че общо 59,31 милиона граждани в страната имат право на глас. По този начин избирателната активност може да бъде около 48%.

Официалните данни за избирателната активност ще бъдат обявени в събота преди 12:00 (10:30 московско време). Редица проучвания преди изборите съобщават за възможен спад в интереса на иранското население към изборния процес тази година. По този начин Студентският център за анкети за общественото мнение информира, че 42% от анкетираните са заявили желанието си да дойдат и да гласуват. В същото време в различните години в ислямската република този показател варира от 50% до 85%.

Това означава, че избирателната активност на настоящите избори може да се окаже рекордно ниска в историята на страната.

Времето за гласуване за президентските избори в Иран официално приключи в 02:00 местно време. В същото време някои области, където хората все още присъстват, продължават да работят. Гласуването започна в 07:00 в петък и трябваше да продължи до полунощ, но работата на избирателните секции беше удължена поради факта, че не всички имаха време да гласуват техния глас в определеното време.

В същото време, както съобщава IRIB TV and Radio Broadcasting Corporation, на повечето избирателни секции, които вече са приключили работата си, преброяването на гласовете вече е започнало.

Според Студентския център за анкетиране на общественото мнение 63% от избирателите, решили да дойдат до урните, са готови да гласуват за главния съдия на Върховния съд Ебрахим Раиси. Най-близкият съперник на Раиси е Мохсен Резай, секретар на Съвета за адекватност на приетите решения, когото 9% от избирателите са готови да подкрепят. Други претенденти за поста на правителствен ръководител са заместник-председателят на Меджлиса (парламента) Амир Хосейн Казизаде Хашеми и бившият шеф на централната банка Хемати.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Седем станаха жертвите от нападението в мол в Сидни

Броят на жертвите на трагичния инцидент в търговския център...

Предадоха на съд насилник рецидивист, пребивал системно родителите си

Прокуратурата в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт...

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

Ще живеем ли по-добре с 4-дневна работна седмица?

Европейска и българска политика е как да работим по-малко...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img