Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Над 25 000 безработни са започнали работа през март

Увеличава се броят на започналите работа през март. Това сочат данните на Агенцията по заетостта.

През третия месец на 2021 г. броят на започналите работа безработни е с 6 917 повече спрямо февруари, достигайки 25 147 души.

433 пък са лицата от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също са намерили своята нова работа чрез бюрата по труда.

От Агенцията посочват, че 78% от започналите работа през миналия месец са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 21,5%, следвани от търговията – 13,9%, хотелиерството и ресторантьорството – 10,5%, държавното управление – 8,9%, селското, горското и рибното стопанство – 7%, , строителството – 5,4%, хуманното здравеопазване и социалната работа – 4,5%.

През март 5 520 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места – 801 по програми и мерки за заетост и 4 719 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Схемата „Заетост за теб“, стартирала през юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на общо 18 695 лица, като само през март са сключени трудови договори с нови 4 067 безработни.

Отчита се намаление от 0.4% на регистрираната безработица спрямо предходния месец. Спадът на годишна база пък е с 0.2% – от 6,7% през март 2020 г. на 6,5% в края на март тази година. Регистрираните безработни в бюрата по труда са 214 052, или с 11 229 лица по-малко от февруари и с 6 020 по-малко от март 2020 г.

В бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 25 179 безработни лица. Това е с 282 повече в сравнение с февруари и с 13 690 по-малко от броя на новорегистрираните през март 2020 г. Други 687 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

Продължават да работят антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта – мярката „60/40“ и проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ по ОП РЧР. През март близо 160 000 заети са били подкрепени по тези мерки.

Мярката „Запази ме“, финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск е осигурила през месеца средства на близо 50 000 заети лица.

Увеличава се търсенето на работна сила. Заявените работни места на първичния пазар на труда през март са 18 452 или с 4 983 (с 37%) повече от предходния месец. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (26.7%), следват хотелиерство и ресторантьорство (13.9%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.5%), държавното управление (9.5%), селското, горското и рибното стопанство (9.1%) и административните и спомагателните дейности (6.3%).

Най-търсените професии през месецa са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; работници в селско, горско и рибно стопанство и др.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

17 сгради в София отново стават културни ценности?

Столичният кмет иска да бъде възстановен статутът на недвижими...

Калоян Паргов няма да се кандидатира за председател на БСП-София

Калоян Паргов няма да се кандидатира отново за председател...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img