Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Над 1 млн. лв. плаща НЕК за съхранението на оборудването за АЕЦ „Белене“

Снимка: БГНЕС

Още близо 1 милион и 119 хиляди лева без ДДС ще трябва да плати Националната електрическа компания за съхранението и преконсервацията на доставеното оборудване за проекта АЕЦ „Белене“, съобщава БНР.

Сумата трябва да бъде изплатена през следващите две години и половина.

Преди дни НЕК е избрала за изпълнител на дейностите руската компания „Атомстройекспорт“. Предстои решението да влезе в сила.

Преди време в страната ни беше докарано оборудването за двата блока на проекта АЕЦ „Белене“. В момента обаче той отново е спрян заради кризата с коронавиуса. По тази причина, се наложи оборудването да бъде съхранявано на площадката на бъдещата централа.

Първият договор на НЕК за извършване на дейности по преконсервация е от края на 2018 г. и е изтекъл в края на 2020 г.

Сега се сключва нов договор с „Атомстройекспорт“, предвиждащ до края на 2023 г. повече от 2300 отделни части и изделия да бъдат преконсервирани.

Ще бъде извършена проверка на местата, където се извършват дейностите, изпълнението на технологичните операции по преконсервация, както и на условията за съхранение на оборудването.

Очаква се до края на тази година да бъдат изплатени над 280 000 лв., а през следващите две – по над 400 000 лв., като сумите са без ДДС. Цената е фиксирана за цялото време на действие на договора.

Припомняме, че на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България – 30-годишният проект „Белене“, след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ „Белене“ бе въведен от Народното събрание през 2012 г. – първият кабинет „Борисов“ с мнозинството на партия ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ „Белене“ стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ „Белене“, но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на 2017 година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът „Белене“ да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

На 22 май 2019 г. бе обявен 90-дневен срок за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене„.

По случая последва неочакван обрат, след като през януари правителството реши НЕК да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ част от наличното оборудване на площадка „Белене“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия изпрати военни кораби в Червено море, но не казва защо

Руски военни кораби са прекосили протока Баб-ел-Мандеб и са...

Повторното явяване на матура да бъде платено, предлагат от МОН

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да...

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с...

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

Чуждестранните компании, напуснали Русия заради войната са изгубили над $107 млрд.

Корпоративното напускане на Русия след инвазията й в Украйна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

Израел увери САЩ, че по Газа не пускат американски бомби

Израел представи на САЩ писмени уверения, че доставено от Америка...

Депутатите задължиха Асен Василев да извади 1 млрд. лв. от бюджета (ОБНОВЕНА)

Парламентът прие решение за стабилизиране на Фонд "Сигурност на...

Флорида ограничава социалните мрежи за непълнолетни

Американският щат Флорида ще въведе една от най-строгите забрани...

Отмениха подредбата на чичо Цено на общинските съветници в Борован

Върховният административен съд обяви за недействителен избора на общински...

Пореден кмет с фирма

Кметът на с. Пороминово, област Кюстендил, Кирил Калинков е...

Повторното явяване на матура да бъде платено, предлагат от МОН

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img