Реклама

https://www.gerb.bg/bg

На всеки 4 дни един български работник загива при трудова злополука

Снимка: БГНЕС

На всеки 4 дни един български работник не се прибира вкъщи, защото загива на работното си място. 2309 са трудовите злополуки, отчетени у нас през миналата година, показва оперативната информация на НОИ. Тъжната статистика сочи, че са регистрирани 89 смъртни случаи, 8 от тях на жени. През 2020 г. отново най-много жертви има в икономическите дейности от сектор „Строителство“ – 17 бр. (2019 г. – 18 бр.), следван от „Сухопътен транспорт“ – 11 бр. и „Търговия“ – 8 бр. Броят на смъртните случаи през 2020 г. е същият като през 2019 г. И фактите отново са безмислостни – на всеки 4 дни един български работник не се прибира вкъщи, защото загива на работното си място.

В България фаталните трудови злополуки, отнесени към 100 000 работещи, продължават да са два пъти по-високи от средноевропейските нива. Трудовите злополуки през 2020 г. са намалели спрямо 2019 г., когато са били 2731 бр. Най-голям брой са констатирани в сектор „Сухопътен транспорт“ – 187 бр. и „Строителство“ – 187 бр. Загубените в резултат на трудови злополуки календарни дни за 2020 г. са 162 480.

Според последните публикувани данни на Националния осигурителен институт през 2018 г. у нас са признати едва 15 нововъзникнали случаи на професионални болести. За сравнение, през 2009 г. техният брой е бил 116. По данни на НОИ през 2019 г. починалите у нас лица между 20 и 65 г., т.е. в работоспособна възраст, са 17 199 души, като вероятно при част от тях лошите условия на труд и свързаните с тях заболявания са една от причините.

В продължение на 23 г. с подкрепата на „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“ се изплащат стипендии на децата на миньори, полицаи, учители, шофьори, железничари и др., част от които са били членове на КНСБ. От 1998 г. досега заделените от фонда средства за подкрепа на децата без родители са над 400 хил. лв.

Към момента стипендиантите на благотворителния фонд са 39. Финансовите средства се осигуряват чрез дарения, като се организират благотворителни кампании и инициативи. Всеки, който желае да помогне, може да изпрати и SMS с текст DMS POMOGNI на 17 777. Цената е 1 лв.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона...

Димитър Радев: Влизане в Eврозоната по-късно през 2025 г. e по-вероятен сценарий

Присъединяването на България към Еврозоната по-късно през 2025 г....

Андреа: Пием лекарства заради детски травми

Певицата Андреа зададе в социалните мрежи въпроса: „Какво се...

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Христо Грозев се страхува да се върне в България

Разследващият журналист Христо Грозев се страхува да се завърне...

Зелените изоставиха ПП-ДБ

Политическа партия "Зелено движение" ще се яви на изборите...

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Андреа: Пием лекарства заради детски травми

Певицата Андреа зададе в социалните мрежи въпроса: „Какво се...

Черна гора задържа бивш прокурор и полицейски шеф

По нареждане на Специалната прокуратура на Черна гора бившият...

Иран се чуди как да отговори на Израел, без да въвлича САЩ в конфликта (ОБНОВЕНА)

Иран сигнализира на Вашингтон, че ще отговори на атаката...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img