Реклама

https://www.gerb.bg/bg

На първо четене: Улесняват квалифицирани имигранти да започват работа

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Филип Станчев

Народното събрание прие на първо четене с 122 гласа „за“, 34 „против“ и двама въздържали се предложение на „Демократична България“ за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, по силата на които се облекчават условията за издаване на трудови визи или т.нар. „синя карта“ на квалифицирани специалисти от трети държави извън Европейския съюз. Предложението е прието с мнозинство в ресорните комисии, но не и от Министерството на труда и социалната политика с мотивите, че има технически недостатъци и не съответства на европейското право.

Най-активни в изказванията от трибуната на парламента, в края на последния работен ден за годината, когато около половината депутати вече бяха потеглили към избирателните си райони, бяха от партия „Възраждане“, а не вносителите от „Демократична България“.

Подбива се пазарът на труда, има и опасност от загуба на работни места на българи за сметка на по-нископлатени чужденци, като имало подобни казуси в страни като Чехия, изказа аргументите си против народният представител от „Възраждане“ Ивайло Папов.

Промените криели риск за националната сигурност, добави съпартиецът му Георги Георгиев, позовавайки се на това, че се предвиждат по-облекчени проверки от службите по отношение на влизащите с цел работа у нас лица.

Това е закон, който позволява на високотехнологичните фирми, български фирми, да намерят специалисти, които липсват на българския пазар. Виждаме, че „Възраждане“ нямат никакви аргументи, а искат да бавят работата на Народното събрание. Въпросът ми е – не ви ли е срам, бе, хора„, обърна се към депутатите от партията на Костадинов Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

С изказването си обиждате не нас, а Министерството на труда и социалната политика, МВР, ДАНС, които имат становища. Очевидно много е лесно на човек, който носи вратовръзки с охлюви да обяснява на тези институции, контрира Георгиев от „Възраждане“.

Този закон е вреден и опасен за националната сигурност, не пропусна да се изяви и Костадин Костадинов, оповавайки се на становищата на службите и синдикатите, които също са против.

Странна амалгама от умореност и напрежение. Така окачестви разразилата се дискусия в края на парламентарния ден, последен за 2022 година, председателстващият Росен Желязков. „Очевидно колегите от „Възраждане“ ще оползотворят оставащото им време, с репликите си само ги провокирате„, обърна се към ПП представителят на ГЕРБ.

Наслушахме се на смешки, че ще има наводнение от хора, че са лобистки законите. Попитайте българските работодатели какво липсва, за да има икономически растеж. За да не ме обвините в лобизъм, цитирам изследване, направено от българските работодатели – не липсва земя, ток. Едно нещо липсва – това са хората. У нас липсва работната ръка. Цитирам – у нас липсват 200 000 работници„, заяви на свой ред Даниел Лорер.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

Полша залови двама за нападението срещу Леонид Волков в Литва

Съюзникът на Навални беше атакуван с чук пред дома си

Румен Радев пак настоя за съвместна развойна дейност в НАТО

Насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img