Реклама

https://www.gerb.bg/bg

На ниво министри се говори вече за повече азерски газ

Енергийните министри на България и Азербайджан ще продължат разговорите за допълнителни количества азерски газ в България, над тези, които вече са определени по договора за новия интерконектор Гърция – България.

Това ще стане след като министър-председателят Кирил Петков е обсъдил това с президента на Азербайджан Илхам Алиев в рамките на визитата си в страната. Петков вчера пристигна в Азербайджан, а природният газ трябва да дойде по интерконектора през август месец.

Министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки, стана ясно по време на разговорите между българския премиер и президента на Азербайджан„, съобщават от пресцентъра на МС.

Припомняме, че само преди три дни Европейската комисия подписа меморандум за разбирателство с Азербайджан за удвояване на вноса на азерски природен газ до най-малко 20 милиарда кубически метра годишно до 2027 г.

Азербайджан вече увеличава доставките на природен газ за ЕС от 8,1 милиарда кубически метра през 2021 г. до очакваните 12 милиарда кубически метра през 2022 г., посочва ЕК. Европейският съюз търси алтернативни доставчици на Русия заради руската инвазия в Украйна.

Припомняме, че изграждането на газовата връзка продължава вече десетилетие, като още през 2017 г. бе обявено, че е договорено Азербайджан да доставя за България 1 милиард куб. метра газ годишно – около 30% от потреблението на страната. В края на 2020 г. третото правителство на Бойко Борисов обяви, че от новата година – 2021 г., започва да тече азерския газ, което така и не се случи обаче.

В рамките на посещението си в Баку днес министър-председателят е провел среща с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми. По време на разговора премиерът Петков бе запознат с проектите им. Бе отбелязано още, че търговският оборот между двете страни може да бъде увеличен, като нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България.

Представителите на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата са благодарили на премиера Кирил Петков за подкрепата за назначаване на почетен консул на България, който да подпомогне връзките между фирмите в двете страни.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Отменен полет заради извънредната ситуация след поройните валежи е блокирал 120...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img