На ИТН три години ли ще им трябват, като дойде дебелият бюджет, възмутена е Дончева

Views 20330
0 0

Няма ли мнозинството, наричащо себе си опозиция, време за актуализацията на бюджета

? Разочарованието си изрази зам.-председателят на парламента Татяна Дончева пред журналисти в кулоарите на парламента.

За това им трябвали три седмици. Аз си спомням, че в миналия парламент Изборният кодекс беше приет със скоростта на светлината за три дни и седяхме тука до полунощ на едно неистово заседание, в което никой не знаеше кой какво гласува. Но за актуализацията на бюджета им трябвали три седмици. Извинете, но актуализацията на бюджета е точно три странички и ако за три странички ИТН има нужда от три седмици, като дойде дебелият бюджет ноември месец, според вас три години ли ще им трябват, за да минат тестето с листи„, недоумява Дончева.

Тя е възмутена, че от ИТН се разбързали да избират управител на БНБ, вместо да се приеме актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство.

За вчерашното участие на главния прокурор Иван Гешев в парламентарната комисия по правни въпроси, Дончев запита защо е трябвало Гешев да бъде викан в три парламентарни комисии. Кой всъщност повика Иван Гешев в Комисията по правни въпроси, недоумява тя.

На въпрос как ИБГНИ ще гласува за процедурата по избор на „гуверньор“ и има ли своя номинация, Татяна Дончева запита медиите дали не считат, че в условията на валутен борд, когато не е ясен въпросите дали ще влезем в Еврозоната, трябва ли да влизаме, какви са аргументите, кога ще влезем, с какъв график ще стане, на базата на какви финансови параметри в името на държавата. „Виждате ли вие, познавате ли вие някои сериозен авторитет банкер, който с името си да бъде такава тежест в централата банка, че хората да бъдат спокойни? Вие нали разбирате, че като сложим там един овъргалян в скандали човек, това нещо създава несигурност във всички – във външните партньори и в износа на България„, подчерта Дончева.

Според нея медиите трябвало да вземат състава на ИТН и да видят кой откъде е, на кого е, защо е и без много да се свенят от тази работа. Тайна ли е, например, че на външната комисия кандидатът за министър-председател е поискал да има предоговаряне на договора с Афганистан с потенциалните бежанци, запита Дончева, която недоумява защо е нямало журналисти пред външната комисия.

Тя настоя журналистите да направят обществено достояние политиката. „Я извадете просто кой кой е, защото аз виждам охранители и всякакви други хора, за които никой не говори. Аз няма да бъде лошият вестононец на тази държава винаги от началото до края. Разчитам, че вие ще бъдете тази голяма четвърта власт, която сама ще рови, сама ще поставя нещата, ще ги поставя принципно, ще изисква от нас да се придържаме към едни стандарти, които да ни правят цивилизована страна, а не само да си натякваме колко сме назад„, каза още Дончева.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Татяна Дончева видя подаване на топката между ИТН и ДПС

„Ключът е в „Има такъв народ“. Ако ИТН не желаят да участват в правителство, вие разбирате, че не могат да се получат гласове. Сега тепърва ще анализирате кой кого ръководи и дали не сме изправени пред подмяна на промяната„. Това заяви депутатът и заместник-председател на Народното събрание от „Изправи се. […]