Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МЗ поръча на програмисти да изследват колективния имунитет

Снимка: БГНЕС

Програмисти от над 20 софтуерни компании започват още от днес да събират всички данни от болници, извънболничната помощ и всички лаборатории в страната за пациенти, които са се тествали с антигенни тестове, с PCR-тестове или са се изследвали за антитела. Данните ще се извлекат от администраторите на всички здравни софтуери в страната. Това съобщи на пресконференция здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

За целта ще се пусне обществена поръчка, като се очаква стойността на изследването да е около 10-15 000 лв., което не е висока сума, за сметка на това, че са платени стотици милиони левове досега за борба с коронавируса.

В петък министър Стойчо Кацаров е провел видеоконферетен разговор с представителите на всички компании, които разработват медицински софтуер, които да изготвят заданието.

Информацията, която ще се съдържа, е за времето от 1 март досега и ще е по ЕГН, по области и общини и до адрес, елиминирайки дублиращите се ЕГН, като се очаква да се получи най-малкия брой хора, които са се срещали до този момент с вируса.

Базата данни ще продължи да се пълни оттук-нататък с всеки случай – хоспитализирани, ваксинирани, тестове. Целта е да се съберат всички източници и дублиращите се ЕГН, част от броя на хоспитализираните се повтаря с тези, които имат PCR.

Няма обективна представа до момента“, обясни министърът.

Срокът за изготвянето на базата данни ще е в рамките на не повече от месец, като в подкрепа на изследването се включват хората от Центъра по заразни и паразитни болести. Данните ще са от полза за оценка на риска – за бъдещо пламване на епидемията – през есента.

По думите на министър Кацаров данните, съдържащи се на електронния портал, имат само една част на информацията.

По време на пресконференцията бе представено подобно напълно доброволно проучване, което обаче бе уточнено, че не е национално представително, извършено от частна лаборатория „Цибалаб“.

То е в периода 25 май-11 юни, 2655 участвали в проучването от 38 населени места, изследвани от клас IGG. Обработени са данните в Пловдив, Видин, Велико Търново, София, Бургас, Силистра и Русе.

Мъчихме се да нормализираме броя проби според справката на населението, за прицел са избрани N-антитела, това са телата, когато човек не се е срещал с вируса„, обясниха специалистите.

Например:

Видин96 проби, 54 положителни, 56% срещали вируса

София500 проби, 156 положителни – 31%

Сливен160 проби, 86 положителни, 53%, като там не са обхванали неосигурените

Бургас 140 проби, 63 положителни, 45% срещали вируса. 

Снимка 535762
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img