Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МВР шефът призова стрелецът в Ловеч да се предаде

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Христо Терзийски призова стрелецът, който в новогодишната нощ е ранил жената от хорото, да се заяви пред властите.

Всяка една грешка има прошка, но има и наказание.

По думите на Терзийски за всяко нарушение има и прошка, а подозренията са, че стрелбата е по-скоро случайна, а не нарочна. Във всеки случай ранената жена едва ли е бил цел на престъпление.

Терзийски призова и всички свидетели и участници в новогодишното хоро да съдействат на властите при разследване на инцидента.

Все още не може да се каже какъв е видът на оръжието, разследващите предполагат късо огнестрелно оръжие. Със сигурност това обаче ще може да се каже едва след като лекарите извадят проектила от тялото на жертвата.

Също предположение е, че изстрелът е директно в човека, а не е рикошет.

Все още не можем да кажем откъде идва изстрелът. Предполагаме, че е от жилищните сгради… Предполагаме, че изстрелът е директен. Все още не знаем дали тя е била мишената, или е случайна стрелба, каза Терзийски.

Самите граждани пред блока не са предполагали, че става въпрос за стрелба, а сигналът е получен в МВР от Спешния център, където са открили раната от куршум.

МВР прави проверка на всички лица със законно притежавано оръжие в район „Младост“ в Ловеч. Иначе оръжието в ръцете на българи е значително, призна Христо Терзийски.

В ефира на БиТиВи малко преди това кметът на Ловеч Корнелия Маринова призова МВР да въведе законова забрана за използване пиротехника в населени места. Заповедта за забрана на кмета, който тя е издала по традиция през декември месец, е по-скоро препоръчителна или призив към гражданите. Правомощията на един кмет стигат до тук, обясни Маринова.

Припомняме, че ранената в Ловеч жена се намира в стабилно състояние в болница, без опасност за живота към момента. Състоянието й обаче е тежко и се налага операция.

Вътрешният министър коментира е последните по-големи грабежи и обири – магазина Сандански, инкасо автомобила в Перник и офиса за бързи кредити в София. В повечето такива престъпления извършителите разполагат с вътрешна информация.

Той посочи, че МВР има забележки към работата на охранителните фирми, но на първо място е запазването на човешкия живот. Често извършителите на такива престъпления имат солиден опит, добра логистични и техническа подготовка и разкриването им затова е затруднено. МВР обаче се справя и с такива случаи. Разкриването на обира в София е станало относително бързо заради липсата на опит на извършителите.

Терзийски заяви, че през 2020 г. се наблюдава тенденция за спад на престъпността у нас – 63 са регистрираните убийства, което е изключително нисък брой за година. Кражбите на автомобили са намалели с 11%. За телефонните измами МВР регистрира спад от 85%.

Той посочи, че по празниците са направени около 600 проверки за спазване на противоепидемичните мерки – констатирани са около 30 нарушения.

Той обясни, че целта на инспекциите е преди всичко превенция, но МВР разполага и с механизми да повлияе на нарушителите.

Терзийски обясни, че когато полицаите отидат в заведение, организирало въпреки мерките купон, и въпреки че самите полицаи трудно влизат в самото заведение, този купон или празненство приключва.

Терзийски даде пример за заведение на Столичния околовръстен път, което на Коледа е организирало тайно парти – влизало се е с тайна парола през друг вход, който се е заключвал. 67 лица са заловени по време на тази проверка.

Около 4600 полицаи са се срещнали с COVID-19 от март 2020 г. насам. В момента се лекуват около 700 униформени, а 89 са в болница. Жертвите в системата на МВР от заразата са 30. Терзийски посочи, че полицаите работят на първа линия, но те не се заразяват често, докато извършват служебните си задължения.

Вече е изготвен списък с служителите в МВР, които искат да се ваксинират срещу COVID-19. Около 11,2 хил. са заявили такова намерение, което е около 20% от всички, работещи в системата, уточни Христо Терзийски.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Насилието на банди в Хаити е причинило смъртта на...

Агенцията за сигурност на Полша разследва проруски инициативи и медийни кампании

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е...

17 години затвор за мъжа, пребил до смърт пастир през 2020 г. във Варненско

Окончателно 17 години затвор за Дончо Драганов, който през...

Латвийският външен министър подаде оставка

Латвийският външен министър Кришянис Каринш каза, че ще напусне...

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна...

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Мним полицай обра жена от Свищов

Той задигнал 400 лева от дома й

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с...

Ало измамници ужилиха пенсионери от Благоевград с 10 000 лв.

Възрастна двойка от Благоевград стана жертва на телефонни измамници. Мошениците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img