Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МВР обвини прокуратурата в сплашване

Като опит на прокуратурата да постави под съмнение законните действия на МВР и да измести фокуса от разкриване на конкретно престъпление към друго, с цел сплашване на органите на реда – така от МВР определят съобщението по-рано днес на прокуратурата, с което тя обявява, че е отделила от преписката за „Булгаргаз“ отделно разследване, което касае вмешателство на ръководни полицейски служители в работата на разследването.

Опитът за сплашване няма да постигне успех, заявяват от МВР в позиция разпратена до медиите, в която обясняват и несъстоятелността на заявката на прокуратурата.

Положените резолюции, цитирани в съобщението на прокуратурата, са върху докладни записки на оперативни работници, а това се виждао от самите разпространени от прокуратурата документи. Там пишепроверка по преписка„.

Към датата на поставяне на резолюциите няма образувано досъдебно производство, а само проверка. Цитираният чл. 15 ЗМВР се отнася за вече образувани досъдебни производства и работата на органи по разследването по реда на НПК.

В конкретния случай проверката се извършва по реда на ЗМВР, а не по реда на НПК. Това е полицейска проверка, за която МВР няма задължение да докладва незабавно на прокуратурата. При докладна записка от оперативен работник и наличие на предположение за извършено престъпление органите на МВР имат право да извършват задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция.

Посоченото правно основание от прокуратурата – чл.15, ал.5 ЗМВР, действително предвижда, че: „Горестоящите ръководители нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.

Към момента на поставяне и на двете резолюции от заместник- директора на ГДНП по „Разследването“ действия по разследването не са били предприемани. Не са давани никакви указания за действия по разследване или съставяне на писмено мнение и не е упражнена каквато и да е друга намеса.

От МВР заявяват също, че ще продължат да работят по документиране и доказване на извършена престъпна дейност въпреки многобройните образувани проверки и досъдебни дела срещу тях. „Нееднократно главният прокурор подчерта , че прокуратурата води война не срещу МВР, а срещу престъпността, но подобни действия на прокуратурата остават усещането, че тя води война срещу органите на МВР.“

Поредицата образувани проверки и досъдебни производства срещу служители на МВР при спорни основания оставят горчивото усещане за саботиране при важни за страната разследвания, да се обезличи работата на службите на МВР и резултатите от тях. Такова поведение осигурява недосегаемост на престъпния контингент и е опасно за сигурността на страната.

Припомняме, първият подобен случай, в който прокуратурата обяви, че проверява действията на служители на МВР беше при разкриването на шпионска група от служители в „Арсенал“. Залавянето на групата стана през март месец 2021 г и случаят влезе в оборот на предизборната кампания. Няма информация до къде е стигнало разследването, но не е влязло все още в съдебна фаза. Прокуратурата тогава се самосезира и образува производство за разгласяване на информация, която представлява следствена тайни и е изнесена без разрешение на наблюдаващия прокурор. Става въпрос за информацията, която дойде от МВР за операцията.

Вторият такъв случай дойде, когато бе обявено, че шефът на ГДБОП е заплашвал прокурори и е изисквал от тях да оттеглят искането за постоянно задържане под стража в замяна на информация за разплитането на случая с източването на парти по строителството на АМ „Хемус“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Старши комисар Красимир Христов оглави полицията в Стара Загора

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара...

Украински тираджия загина при инцидент на АМ „Марица“

Мъжът бил блъснат от бус, докато пресичал магистралата

БСП в постоянна готовност за избори (ВИДЕО)

Корнелия Нинова призова Радев да действа спокойно

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Нигерийската армия спаси отвлечените ученици от щата Кадуна

Нигерийската армия спаси ученици и служители, които бяха отвлечени...

Единен портал обединява всички е-услуги на НОИ

Националният осигурителен институт обединява всички свои електронни услуги в...

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img