МВнР за стрелбата в Охрид – не е „вандалски акт“

Екип на News24sofia.eu
Views 2824
0 0
Снимка: архив БГНЕС

България не приема определението „вандалски акт“, дадено от външното министерство на Северна Македония по отношение на поредната атака срещу българския културен клуб в Охрид. Това заяви на брифинг заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев.

Припомняме, че около 21 часа в сряда срещу българския културен клуб „Цар Борис III“ в град Охрид бе извършена стрелба от преминаващ автомобил. Инцидентът предизвика и официална нота от външното ни ведомство. Президентът Румен Радев пък призова да не се дава зелена светлина за членството на Скопие в Европейския съюз, докато не бъдат решени проблемите, свързани с правата на българите край Вардар. Задържани по случая все още няма.

В МВнР бе превикан и посланика на РСМ Агнеса Руси Поповска, на която бе връчена и официалната нота. На срещата заместник-министър Велислава Петрова настояла да бъдат взети незабавни мерки за разкриване на извършителите на престъплението. Освен това министърът Николай Милков е провел разговор с македонския си колега Буяр Османи, който пък от своя страна поел ангажимент за изясняване на случая. Компетентните институции също активно разследвали инцидента, уверява македонската страна.

Външното министерство напълно споделя позицията, изказана от държавния глава – пътят на РСМ към Европа минава през признаването и спазването на правата на българите.

Позицията на МВнР е идентична с позицията на президента Радев. Това са постановки, залегнали в договора за приятелство и сътрудничество с Република Северна Македония. За нас водещ мотив е спазването на правата на човека. Ще се продължи с пътя на РСМ към Европейския съюз, ако се спазват правата на македонските българи„, отговори Костадин Коджабашев на въпрос.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Увеличават с 20% разходния стандарт за театрите - недостатъчно според актьорите

Артисти, представители на Министерство на културата и директорът на Народния театър Васил Василев обсъдиха кризата в театрите след пандемията от коронавирус. Актьорът и Председател е на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев обясни затрудненията и предложи листовка с мотиви за излизане от кризата, в която присъства искане за free […]