Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МВнР се възмути от думите на Еди Рама за бъркотията на България в ЕС

Снимка: архив БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) излезе с позиция във връзка с острите квалификации, които министър-председателят на Албания Еди Рама отправи към страната ни в четвъртък в Брюксел, където на срещата на върха ЕС-Западни Балкани за пореден път беше отложено решението за вдигане на българското вето за начало на преговори за членство на страната му и РСМ в ЕС.

Външното ни министерство заявява, че очаква албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС.

МВнР посочва, че винаги сме били сред държавите в Европейския съюз, подкрепящи европейската принадлежност на албанския народ. „Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза„, се казва още в позицията.

Министерството на външните работи уверява, че въпреки всичко отстояваме това и днес, в името на общото европейско бъдеще.

В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения„, изтъкват от МВнР.

Външното ни министерство отбелязва също, че ни предстои общо бъдеще с Албания, като добавят, че политиците си отиват, а народите остават.

Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател„, се подчертава в позицията.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Доналд Тръмп в съдебната зала или на предизборен митинг

Съдия от апелативния съд в Ню Йорк в сряда...

Летище Бургас с нов директор

Васил Атанасов заменя на поста Георги Чипилски

Китай определи коментарите на САЩ за Тайван и AUKUS като „опасни“

Правителството на Китай в сряда определи като "опасни" коментарите...

Депутати месят великденски козунаци за бедните пенсионери

Депутатите се скараха за великденските добавки за пенсионерите. Предложението за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img