Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МВнР: Консулите изнемогват, утре се активира директива 55 за временна закрила (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Над 1000 българи са евакуирани от Украйна до този момент – отчетоха от Министерство на външните работи пред Комисията по политиките на българите извън страната. 200 са пристигнали от Киев с 4 автобуса, от Одеса – 2 автобуса, още хора със собствен транспорт, 55 души са дошли с транспорт от Турция, каза Иван Кондов, постоянен секретар на министерството.

Той посочи, че се евакуират и хора по вода от Одеса към Румъния, служители от консулствата във Варшава, Будапеща, Молдова, Румъния са по различни гранични пунктове, предвижда се да се изпратят служители, тъй като консултите изнемогват.

От МВнР съобщиха, че има организирани линии от Одеса до границата, които 2-3 пъти на ден пътуват, както и че се подготвя инициатива за извозване на хората на румънска територия, около 120 места в автобуси.

По данни на министерството са останали хора от отдалечени райони – и призовават да могат да достигнат на територията на Полша, Румъния, за да се превозят към България.

Мая Добрева – политически директор на дирекция „Икономически въпроси“ съобщи, че на 3 март (утре) ще има заседание на съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, на което се очаква да се активира за първи път директива 55. Тя се отнася до минималните стандарти за предоставяне на временна закрила за масов поток на разселени лица, бягащи от война в държави на ЕС, което регулира баланс при държавите-членки. Така, когато се предоставя помощ на разселени лица, държавите-членки трябва да гарантират, че лицата, които получават, включително и хората от български произход, ще трябва да имат достъп до настаняване. От ЕС ще се отпуснат средства, а лица с временна закрила ще имат всички права – работа, училище, медицинско обслужване, без право на гласуване. България ще подкрепи активирането на тази директива.

Дипломатът добави още, че от Украйна се извеждат основно жени и деца, тъй като мъжете подлежат на мобилизация. Българската общност там е над 200 000.

С това не сме се сблъсквали досега, в мрежата на политическите директори се търси подкрепа. България е извела и чужди граждани. Обмислят се варианти да се подсилят границите с консулски служби, но на този етап се въздържат„, посочи Добрева.

Тя коментира и пристигналите у нас бежанци – засега се настаняват безплатно в хотели, но не знаят това докога ще продължи.дървени играчки

На този етап на хората се предоставят хотели, но те не са мигранти. МВнР иска подпомагане от Министерство на труда и социалната политика, тъй като не могат да кажат къде и как ще се разселят чужденците. Ясна картина колко бежанци има в страната ще има след 3 месеца.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова докладва, че ведомството осигурява безплатна помощ на редица граждани в Украйна – предоставяне на правна помощ при поискване, ако се покриват определени социални критерии, доходи, липса на жилища, като от днес предоставянето е преведено освен на английски език, така и на украински език.

Създава се организация за прилагане на хипотеза да се осигури разглеждане на преписки с искане на гражданство, но не може само с администрацията на МП, трябва да се направят различни проверки от ДАНС. В тази връзка Йорданова е подготвила доклад за оперативно заседание на МС – да се разгледа следващата седмица, без изменение на нормативната рамка.

Общо преписките са 7302, на основно български произход 6434, 743 на основание български родител.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Радан Кънев не очаква криза около назначаването на служебния кабинет

Промените в Конституцията не могат да доведат до проблем....

Фалшиви сигнали за взривни устройства дойдоха от адреси извън ЕС

Днес постъпиха злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище...

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

БАБХ установи огнище на Инфлуенца А по птиците в с. Цалапица

В птицефермата са отглеждани около 86 000 птици

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ООН: Расте международният консенсус за спиране на Израел в Газа

Има нарастващ международен консенсус да се заяви на Израел,...

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Върховният съд в Лондон решава за екстрадицията на Асандж

Върховният съд в Лондон решава дали да позволи на...

Росен Йорданов: Политиката ни е като Националния отбор – никой не я гледа

Росен Йорданов, социален психолог. - Вече се уморихме от зрелищни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img